Hlavní obsah

Financování protivládních demonstrací, napětí kolem Ministerstva kultury a tragédie na Dunaji

Večerní zprávy 30. května 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:20 Financování protivládních demonstrací

Kolik stojí obrana demokracie a nezávislé justice – tedy i protivládní protesty, jak tvrdí spolek Milion chvilek pro demokracii. Za poslední rok ho třeba pořádání demonstrací nebo tisk letáků vyšlo podle transparentního účtu na více než 4 miliony korun. Peníze na to poskytly tisíce lidí, včetně známých osobností.

04:58 Odchod ministra Staňka stále není jasný

Napětí kolem ministerstva kultury trvá – situaci nevyřešilo ani odpolední jednání Andreje Babiše s Janem Hamáčkem. Nadále tak není jasné, jestli ve funkci zůstane Antonín Staněk, který oficiálně podal demisi nebo ho nahradí současný místopředseda sociálních demokratů Michal Šmarda. Důležité jednání špiček dvou vládních stran sledovala Nikola Zwrtková, která ve vysílání aktuálně rozebírá situaci.

08:24 Pomoc církve obětem zneužívání

Přesně před měsícem církev spustila kontaktní centrum pro oběti sexuálního násilí v církvi. To funguje přes telefonní linku – a to jednou týdně, vždy ve čtvrtek vždy mezi devátou a sedmnáctou hodinou. Co církev hodnotí jako účinný nástroj, pro některé oběti působí spíše rozpačitě – další podrobnosti zjišťovali reportéři Televize Seznam.

10:49 Policie uzavřela kauzu sportovních dotací

Postavte je před soud – tak rozhodla policie v kauze podezření z ovlivňování, kam ve sportovním světě půjdou státní dotace. Detektivové podle zjištění Seznamu navrhli státnímu zástupci, aby obžaloval pět lidí a také dvě právnické osoby: Českou unii sportu a Fotbalovou asociaci České republiky.

11:50 Skandál bývalého šéfa pražské hygieny

Druhé obvinění bývalého ředitele pražské hygieny. Už půl roku policie stíhá Jana Jarolímka – dopustit se měl vydírání úředníka, který mu musel odevzdávat vydělané odměny. Nyní Seznam zjistil, že Jarolímka policisté obvinili z dalšího trestného činu – tentokrát z takzvaného porušení tajemství dopravovaných zpráv. Jarolímek se podle policie neoprávněně dostával k interní komunikaci lidí z bývalého pracoviště. V té době už byl kvůli podezření z vydírání postaven mimo službu.

12:28 Tragédie na Dunaji

Neobvyklá nehoda s tragickými následky – tak skončila srážka dvou turistických lodí na řece Dunaj v centru Budapešti, kam se nyní díváme na živých záběrech. Nehodu včera v noci nepřežilo 7 lidí – žádný z nich na sobě neměl záchrannou vestu. Ke srážce s hotelovou lodí došlo nedaleko budovy maďarského parlamentu. Záchranáři pátrají po dalších 21 pasažérech. A úřady už zahájily vyšetřování.

15:20 Americký konvoj zablokoval D1

Kolaps dálnice D1 a mnohahodinové kolony – tedy ještě výraznější než obvykle. Tak to dnes vypadalo na nejfrekventovanější české dálnici. Důvodem byl průjezd amerických konvojů mířících přes Česko na slovenské hranice u Břeclavi. Technické závady a další problémy ale způsobily, že vojenská vozidla například u Vlašimi a Humpolce zapříčinila dlouhá zdržení. Zasáhnout nakonec musel premiér a vedení české armády – po jejich urgencích byl konvoj stažen z dálnice a na trasu se opět vydá až v noci po skončení dopravní špičky.

Reklama

Doporučované