Hlavní obsah

Finové po dvou letech skončí s testováním nepodmíněného příjmu

Finská vláda po dvou letech ukončí experiment se základním nepodmíněným příjmem.Video: Youtube.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Finsko v lednu ukončí pilotní projekt testování základního nepodmíněného příjmu. S testováním severská země začala před necelými dvěma lety. Podle některých expertů na alternativní sociální benefity nedostal projekt dostatek času.

Článek

Finská vláda po dvou letech ukončí experiment se základním nepodmíněným příjmem. Dva tisíce náhodně vybraných Finů od ledna minulého kalendářního roku měsíčně od vlády dostávaly 560 eur, lehce přes 14 tisíc korun. Finské úřady pro experiment vybíraly z řad nezaměstnaných ve věku mezi 25 a 58 let. Projekt skončí v lednu 2019, když vláda zamítla žádost na jeho prodloužení ze strany finského sociálního úřadu Kela.

Projekt měl zjistit, zda nepodmíněný příjem podpoří aktivitu nezaměstnaných při hledání práce. Na rozdíl od tradičních sociálních benefitů o něj v případě nalezení zaměstnání nepřicházejí. Ztráta benefitů, které mohou být vyšší než případná mzda, podle odborníků nezaměstnané často od hledání odradí.

Finskou vládu zároveň zajímalo, zda nepodmíněný přijem může ušetřit práci státním úředníkům a usnadnit proces sociálních dávek.

Finské pilotní testování není základním nepodmíněným příjmem v pravém smyslu slova. Týkalo se pouze konkrétní skupiny obyvatel a částka nepokryla životní náklady v severské zemi.

Experti na problematiku podle listu The Guardian navíc upozorňují, že přestože měl projekt za úkol otestovat fungování alternativních benefitů v praxi, nedostal potřebný prostor. „Dva roky nejsou dost dlouhá doba k vyvození relevantních závěrů. Potřebovali bychom nějaký čas a také peníze navíc,” řekl Olli Kangas, který byl v týmu zastřešujícím projekt.

Podle The Guardian je vidina přenesení základního nepodmíněného příjmu do praxe lákavou pro levou i pravou stranu politického spektra. Levice si slibuje efektivnější boj proti chudobě, pravice zase úbytek byrokracie.

Finský ministr financí Petteri Orpo podle švédského deníku Hufvudstadsbladet uvedl, že po skončení pilotního projektu nepodmíněného příjmu vláda zváží testování dalších alternativních benefitů.

Reklama

Související témata:

Doporučované