Hlavní obsah

Finská premiérka chce zavést čtyřdenní pracovní týden

Foto: Profimedia.cz

Nejmladší premiérka na světě Sanna Marinová.

Reklama

aktualizováno •

Nová finská premiérka Sanna Marinová chce zavést čtyřdenní pracovní týden se šestihodinovou pracovní dobou. Volno navíc a šestihodinové pracovní dny podle ní umožní veřejnosti trávit více času se svými rodinami a koníčky. Informoval o tom web ITV.

Článek

Návrh Marinové navazuje na švédského souseda, kde šestihodinový pracovní experiment začal už v roce 2015. Její koalice chce nový pracovní harmonogram uvést do zkušebního provozu u příležitosti 120. výročí Sociálně demokratické strany (SDP) ve městě Turku.

„Věřím, že si lidé zaslouží trávit více času se svými rodinami, svými blízkými, koníčky a dalšími aspekty života, jako je kultura. Je důležité umožnit finským občanům pracovat méně. Nejedná se o vládnutí ženským stylem, ale o poskytnutí pomoci a dodržení slibů voličům,“ řekla Marinová na tiskové konferenci.

Ve Finsku by nešlo o první netradiční zákon týkající se práce. V roce 1996 země přijala Pakt o pracovní době, který dává většině zaměstnanců právo upravit svou pracovní dobu tak, aby mohli začínat či končit až o tři hodiny dříve nebo později.

Marinová se ve 34 letech stala aktuálně nejmladším člověkem v premiérské funkci na světě. Nahradila dosavadního premiéra Anttiho Rinneho, jehož vláda se předtím dostala pod zvýšený tlak v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků, která se rozšířila i do letectví a dalších odvětví.

Všech pět stran, které do nynějška tvořily vládní koalici, se nicméně po demisi Rinneho dohodlo, že budou pokračovat v prosazování společného programu. Zajímavostí je, že čtyři strany, které kromě sociálních demokratů budou v koalici spolupracovat, vedou převážně mladé ženy.

V různých podobách je čtyřdenní pracovní týden zaveden v Dánsku, Švédsku, Norsku a Irsku. Korporátní společnosti ale s myšlenkou experimentují i v jiných zemích.

Podle webu New Europe průzkumy v sousedním Švédsku ukázaly, že zaměstnanci byli šťastnější, bohatší a produktivnější, navíc stále dostávali plnou mzdu.

Microsoft Japan podle NPR zavedl zkušební verzi čtyřdenního pracovního týdne v létě 2019. Ta poskytuje zaměstnancům placenou dovolenou každý pátek. Zároveň Microsoft zkrátil většinu schůzek z hodiny na půl hodinu a omezil účast na pět zaměstnanců. Společnost později oznámila, že po dobu zkušebního provozu zaznamenala 40% zvýšení produktivity a 23% snížení nákladů na elektřinu.

Novozélandská poradenská společnost Perpetual Guardian v loňském roce zjistila, že zkušební čtyřdenní týden zvýšil výkon zaměstnanců. Dvouměsíční experiment byl tak úspěšný, že firma učinila změnu trvalou.

Téměř dvě třetiny pracovníků v posledním průzkumu společnosti Marketplace-Edison uvedly, že dávají přednost čtyřdennímu pracovnímu týdnu s 10hodinovou pracovní dobou před standardním pětidenním týdnem s osmihodinovou pracovní dobou.

Pro zkrácení pracovní doby na 37,5 hodiny týdně je necelá čtvrtina českých zaměstnanců, 23 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků mezi 525 zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované