Hlavní obsah

Finsko dalo Johnsonovi brexitové ultimátum. Británie výzvu ignoruje

Finskému premiérovi došla trpělivost, do konce září chce znát podobu brexitové dohody.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Británie nebere v potaz ultimátum finského premiéra – přijít s řešením brexitové dohody do konce září. Do Bruselu poslala podklady, které irskou pojistku neřeší, a mluvčí vlády uvedl, že se nebude řídit „umělou lhůtou“.

Článek

Překotný vývoj brexitové situace v posledních dnech pokračuje. Mluvčí Evropské komise ve čtvrtek novinářům řekla, že Brusel od Londýna dostal nové dokumenty.

„Mohu potvrdit, že jsme od Británie obdrželi dokumenty… Dokud je neanalyzujeme, nebudu je nazývat jinak,“ nechtěla mluvčí specifikovat.

Mluvčí britské vlády posléze vysvětlil, že do Bruselu dorazily technické podklady nastiňující návrhy změn v brexitové dohodě. S oficiálním řešením patu kolem takzvané irské pojistky v písemné podobě ale britská vláda podle něj přijde až tehdy, kdy bude připravena a kdy bude jasné, že EU o nich hodlá konstruktivně jednat.

Londýn se tak nebude řídit „umělou lhůtou“, kterou chtěl prosadit finský premiér Antti Rinne. Státník média ve středu informoval, že chce, aby Boris Johnson do 30. září vyrukoval s brexitovou dohodou a jasně se postavil k irské pojistce. Pokud by se tak nestalo, Británie by podle Rinneho musela odejít z Unie bez dohody.

Rinne se na požadavku shodl s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého ve středu navštívil v Paříži. „Oba jsme se usnesli na tom, že je na čase, aby Boris Johnson své návrhy, pokud nějaké existují, předložil v písemné podobě. Pokud žádné návrhy neobdržíme do konce září, tak je po všem,“ řekl Rinne.

K vývoji situace se ve čtvrtek v Madridu vyjádřil i britský ministr pro brexit Stephen Barclay. „Bylo nám řečeno, že Spojené království musí do 31. října vypracovat právněoperativní text dohody,“ řekl. „Nicméně alternativu za irskou pojistku je možné do dohody vepsat až do prosince 2020.“

„Proč riskovat nežádoucí výsledek už v listopadu, když můžeme společně spolupracovat až do prosince roku 2020,“ dodal. Barclay by tak chtěl uskutečnit úplný odchod Británie až na konci přechodného období, které již v březnu schválila unijní sedmadvacítka.

Téma brexitu bude rezonovat na blížícím se summitu Evropské rady, který v Bruselu proběhne 17. října. Na podobě brexitu se státníci musí shodnout jednomyslně. Stačí tak jediný hlas proti a nemusí projít žádná dohoda ani žádost o další odklad brexitu.

Diskutovat se bude i na druhé straně Lamanšského průlivu. Na konci září proběhne sjezd britské Konzervativní strany, kterou vede premiér Boris Johnson.

Reklama

Související témata:
Rinne

Doporučované