Hlavní obsah

Finsko je nejšťastnější zemí světa, vyplývá to ze zprávy agentury OSN

Podle agentury OSN jsou letos nejšťastnější ve Finsku.Video: Reuters

 

Reklama

Navzdory drsnému klimatu a tmavé zimě je Finsko nejšťastnější zemí světa. Vyplývá to ze zprávy agentury OSN. Finové tak z prvního místa odsunuli loňského vítěze Norsko.

Článek

Agentura OSN pro řešení v oblasti udržitelného rozvoje každoročně vypracovává žebříček 156 nejšťastnějších zemí světa. První místo letos obsadilo Finsko a odsunulo tak severského souseda Norsko na druhou pozici.

Míra spokojenosti u lidí se určuje na základě takzvaného indexu štěstí. Mezi hodnotící kritéria patří průměrná délka života, míra korupce, sociální svoboda, HDP nebo svoboda rozhodování. Podle Finů si země vysloužila prvenství díky snadnému přístupu k přírodě, bezpečnosti, dobrým školám nebo bezplatnému zdravotnímu systému.

Oproti minulému roku zpráva OSN zahrnuje také míru spokojenosti imigrantů. Nejzajímavějším zjištěním je podle ekonoma a profesora Johna Helliwella nápadný soulad ve štěstí imigrantů a těch, kteří se v dané zemi narodili. „Migranti, již se přistěhují do šťastnějších zemí, z toho těží, zatímco migranti, kteří se přestěhují do méně šťastných zemí, ztrácejí,“ říká Helliwell. Podle profesora je pocit štěstí ve společnosti zřejmě nakažlivý.

Ve Finsku žije na 300 000 cizinců a obyvatel s cizími kořeny z celkových 5,5 milionu obyvatel. Nejčastěji imigranti pocházejí z jiných evropských zemí.

Česká republika se letos v celosvětovém žebříčku posunula z 23. na 21. místo. Česko, sousední Slovensko a další východoevropské státy jsou ve zprávě uvedeny jako jedny ze zemí, které jsou nejméně ochotny přijímat imigranty.

Na celkové znění zprávy agentury OSN a podrobnější analýzu se můžete podívat zde.

Reklama

Doporučované