Hlavní obsah

Firma Amazon se soudí. Její výrobek Alexa nahrával hlasy dětí bez souhlasu

Amazon čelí soudnímu obvinění.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Chytrá aplikace Alexa nahrávala děti bez souhlasu rodičů. Ti se nyní soudí s její mateřskou firmou Amazon.

Článek

Nahrávací přístroj Alexa, který využívají americké domácnosti, je předmětem soudního sporu. Podle žaloby si nahrával požadavky malých dětí bez předešlého souhlasu rodičů.

Žaloba podle Seattle Times viní Amazon z porušení práv na ochranu soukromí v celkem osmi různých státech. Nahrávání hlasu vyžaduje souhlas uživatele nezávisle na věku, což aplikace údajně porušila.

Firma Amazon tvrdí, že data ukládá jen tehdy, pokud k tomu vlastník přístroje dá souhlas. Kromě toho říká, že rodiče mohou smazat profil dítěte a všechny nahrávky, které dítě prostřednictvím Alexy vytvořilo. Výkonný ředitel firmy David Limp podle BBC řekl, že rodiče se do přístroje dokonce musí přihlásit za děti, pokud jsou jejich děti mladší třinácti let.

Podle soudní žaloby tomu tak ale není. Figurují v ní dva případy. Nahrávání hlasu osmiletého chlapce z Los Angeles a desetileté dívky ze Seattlu. Děti používaly Alexu na povídání vtipů, přehrávání hudby nebo řešení matematických problémů. V obou případech děti ke komunikaci s Alexou používaly repráky Echo Dot.

Součástí žaloby je stížnost na způsob fungování Alexy. Podle žalobců by mohla být navržena tak, aby hlas neposílala na server Amazonu, ale pouze zaznamenala digitální dotaz. Vedení Amazonu by v tom případě muselo přístroj aktualizovat, aby lépe rozpoznával všechny pokyny, což by nejspíš zvýšilo náklady na výrobu.

„Amazon nikdy nevaroval neregistrované uživatele, že vytváří trvalé hlasové záznamy jejich interakcí s Alexou. Natož aby získal souhlas, že to může dělat,“ píší uživatelé ve stížnosti.

„Děti ani rodiče s nahráváním hlasů dětí nesouhlasili,“ dodávají.

Jako alternativa se nabízí, že by Amazon mohl automaticky přepsat nahrávky poté, co je Alexa vyřídí. To by ale mohlo negativně ovlivnit schopnost přesných odpovědí.

Pokud žádná z navrhovaných změn u firmy neprojde, uživatelé budou i nadále požadovat jistotu, že firma bude o případném nahrávání záznamů lépe informovat.

Amazon se podle BBC odkázal na článek, který zveřejnil minulý měsíc na svých webových stránkách. V něm vysvětluje, jak mohou rodiče kontrolovat nahrávání hlasu svých dětí. Kromě toho, že nahrávky mohou sami smazat, mohou kontaktovat i společnost Amazon, aby se zbavila veškerých záznamů osobních informací, které o jejich dítěti má.

Podle Davida Limpa firma dělá pro transparentnost, co může, ale nemá problém se lidem otevřít ještě víc.

„Je to férová zpětná vazba,“ řekl. Dodal, že jenom jedno procento záznamů kontrolují zaměstnanci. V žádném případě se prý nikdy neobjeví jméno a adresa uživatele.

Zpravodajský server Bloomberg ale letos na jaře odhalil, že si zaměstnanci firmy mohou za jednu devítihodinovou směnu poslechnout až 1000 hlasových klipů.

Přístroj Alexa funguje na základě oslovení „Alexo“. Uživatelé potom mohou pomocí jednoduchých příkazů pouštět hudbu, projíždět elektronický diář nebo vyhledávat na internetu. Všechny nahrávky lze po vyplnění příkazu smazat.

Reklama

Doporučované