Hlavní obsah

Tohle je stížnost na Maláčovou. Firma sepsala, co se dělo při její inspekci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (na snímku) se pustila do kontrolních akcí nazvaných Férová práce. Podle zasažených firem kontroly moc fér nebyly.

Reklama

Firma Brano dosluhujícího poslance ANO Pavla Juříčka si stěžuje mimo jiné na to, že ministryně o ní řekla široké veřejnosti nelichotivé informace, ačkoli sama firma zatím nebyla o porušení čehokoli informovaná.

Článek

První z firem kontrolovaných při akci Férová práce podala stížnost na průběh kontroly, ale také na samotnou ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) a jejího poradce Matěje Stropnického, kteří měli porušit povinnost mlčenlivosti. Stížnost poslala firma Brano, vlastněná již nekandidujícím poslancem ANO Pavlem Juříčkem, na Úřad vlády.

Vadí jí způsob, jakým kontrola proběhla. Stěžuje si proto i na postup Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Firmě vadí údajná nepřiměřenost kontroly, která nebrala v potaz její práva a oprávněné zájmy.

Kontrola podle Juříčka stále probíhá a nebyla ukončena a proti jeho firmě doposud nebylo zahájeno správní řízení za porušení jakýchkoliv předpisů. Z toho důvodu se ohrazuje proti středeční tiskové konferenci Maláčové a Stropnického, kde uvedli, k jakým porušením mělo u firmy dojít, a také že jí hrozí pokuta až dva miliony korun.

„Kontrolní orgán, kontrolující ani přizvaná osoba nemají právo informovat jakoukoli třetí osobu, natož širokou veřejnost, o průběhu či výsledku kontroly. A už vůbec nemají právo veřejně předjímat výsledek správního řízení, které ještě ani nebylo zahájeno,“ upozorňuje Juříček a ve své stížnosti se odkazuje na správní řád, podle nějž jsou úřední osoby povinny zachovávat mlčenlivost. Ministryně a její poradce podle něj nectí presumpci neviny a firmě tak způsobili nemalou újmu na pověsti.

30 inspektorů ve firmě

Krom toho si firma stěžuje i na průběh kontroly a její nepřiměřenost. Kontroly se podle něj účastnilo zhruba 30 pracovníku inspektorátu práce. „Podle kontrolního řádu je kontrolující povinen v souvislosti s výkonem kontroly umožnit kontrolované osobě účastnit se kontrolních úkonů při výkonu kontroly na místě. Při takovém množství inspektorů provádějících kontrolu na místě jsme nemohli plně zajistit, aby mohlo být dodrženo toto právo. Každý pracovník personálního oddělení musel přerušit svou práci a být k ruce inspektorům v průběhu kontroly. Inspektoři naprosto neřízeně vyrazili na kontrolu tak, že každý z inspektorů kontroloval zvláště jednotlivá pracoviště kontrolované osoby samostatně,“ píše ve stížnosti.

Maláčová na prosbu o vyjádření ke stížnosti uvedla, že žádný zákon neporušili. „Musíme lidem ukázat, že se k nim zaměstnavatelé nesmí chovat jako k onucím, což právě akce Férová práce v mnoha případech potvrdila.“ Na konkrétní výtky firmy Brano nereagovala.

Už těsně po kontrole se k průběhu kontroly vyjádřila i firma Edgewell, která na svém Facebooku uvedla: „Chápeme, že některé reakce, zejména pak chování pana Stropnického, který doprovázel ministryni Maláčovou, některé rozlítilo. Pan Stropnický není oprávněn k provádění kontrol a jeho chování spíše může být spojováno s blížícími se volbami.“ Reagovali tak na fakt, že Stropnický průběh kontroly fotil, včetně tváří zaměstnanců, a poté to zveřejnil na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované