Hlavní obsah

Firma chtěla miliony za zrušený pronájem Masarykova okruhu, neuspěla

Foto: Shutterstock.com

Jorge Lorenzo se raduje na Masarykově okruhu (ilustrační foto).

Reklama

Krajský soud v Brně v pondělí rozhodl, že Automotodrom Brno nemá nárok na peníze za pronájem Masarykova okruhu na Grand Prix, které se nakonec nekonalo.

Článek

Spolek pro pořádání Grand Prix ČR Brno nemusí platit asi 50 milionů společnosti Automotodrom Brno. Ta spolku pronajala Masarykův okruh pro letošní zrušený ročník slavného motocyklového závodu. V pondělí o tom rozhodl brněnský krajský soud.

Spor mezi spolkem a Automotodromem začal na konci minulého roku. Tehdy brněnští zastupitelé odhlasovali, že se letošní ročník Grand Prix konat nebude. Nechtěli totiž uvolnit peníze na opravu dráhy, na kterou si závodníci stěžovali. Problém byl ale v tom, že smlouva s Automotodromem o pronájmu závodního okruhu už byla podepsaná. A ten peníze chtěl.

Následný spor vyústil tím, že spolek pro pořádání motocyklového závodu zřizovaný Brnem a Jihomoravským krajem šel letos v lednu do insolvence. Nároky Automotodromu následně odmítl i insolvenční správce.

„Popřeli jsme jednak pohledávky promlčené, to znamená ty, co se k nim Automotodrom přihlásil už po uplynutí promlčení doby. Popřeli jsme také pohledávku nerealizovatelnou, tedy uspořádání mistrovství v roce 2021, protože máme za to, že ta smlouva o spolupráci zanikla tím, že spolek skončil v konkurzu,“ uvedl insolvenční správce Jan Langmaier.

Automotodrom s verdiktem nesouhlasí. „Výsledek jednání je velmi čerstvý, nicméně popřené pohledávky považujeme nadále za relevantní a s největší pravděpodobností podáme incidenční žalobu na insolvenčního správce,“ řekl tiskový mluvčí Automotodromu Petr Boháč.

Kromě Automotodromu se ale ozvali i jiní věřitelé, kteří přišli o peníze kvůli zrušení letošního ročníku Grand Prix. Třeba pohledávky za vstupenky brněnský krajský soud uznal. Někteří lidé, kteří si lístky koupili, ale už mají peníze za vstupné zpátky. Třeba Turistické informační centrum prodalo asi 16 tisíc lístků a vrátilo už peníze více než 15 tisícům fanoušků.

Mezi celkem 37 věřitelů patří také promotérská společnost Dorna, která udílí licence na Grand Prix. Spolek jí dluží asi 27 milionů korun. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) byly finance pro Dornu už připravené, ale kvůli přechodu do konkurzu je nedostala.

Motocyklisté se Grand Prix účastnili naposledy loni. Letos nebyla, protože Dorna udělující licence požadovala opravu závodiště. Závodníci si totiž stěžovali na jeho stav. Brno ani Jihomoravský kraj ale na opravy neměly peníze.

Reklama

Doporučované