Hlavní obsah

Firma Elona Muska ukázala opici, která hraje videohry jen pomocí mysli

Foto: Profimedia.cz

Devítiletý makak Pager, který hraje počítačovou hru pomocí čipů implantovaných v jeho mozku.

Reklama

Společnost Neuralink vlastněná miliardářem Elonem Muskem zveřejnila video, ve kterém hraje opice videohry jen pomocí mysli. Technologická firma se zabývá vývojem čipů, které vytvářejí komunikační rozhraní mezi mozkem a přístroji.

Článek

Devítiletý makak Pager má implantované čipy v obou polovinách mozku a jejich pomocí pohodlně ovládá počítačovou hru. Alespoň podle videa, které na svém YouTube kanále sdílela technologická společnost Neuralink vlastněná miliardářem Elonem Muskem.

Firma se zabývá vývojem implantovatelných čipů, které pomocí technologie Bluetooth vytváří komunikační rozhraní mezi mozkem a strojem.

V nejnovějším videu společnost ukazuje makaka Pagera, který hraje počítačovou hru a za každý úspěch mu vestavěné brčko dávkuje banánové smoothie.

Opička s implantovaným čipem se nejdříve učí videohru ovládat pomocí pravé ruky a herního joysticku. Neuralink zatím monitoruje její mozkovou aktivitu, sbírá data a vyhodnocuje instrukce, které mozek vysílá do pravé ruky. Čipy se pomocí nasbíraných informací a matematických modelů naučí předvídat Pagerovy zamýšlené pohyby.

Po několikaminutové kalibraci může opice kontrolovat hru pouze pomocí mysli, vysvětluje vypravěč v další části videa, kde makak sice stále ovládá joystick, ten je ale ve skutečnosti vypojený. Opička drží páčku jen ze zvyku a počítač už komunikuje pouze s Neuralinkem.

Následuje další záběr, kde opice ovládá jinou hru myslí, pouze za pomoci implantovaného čipu. Joystick už v této fázi není zapotřebí.

„Naším cílem je umožnit ochrnutým lidem, aby mohli používat počítač nebo telefon díky mozkové aktivitě,“ dodává se ve videu. Lidé by si svůj „dekodér“ kalibrovali tím, že by si pohyb ruky představovali.

„První Neuralink umožní ochrnutému člověku používat smartphone pomocí mysli rychleji než někomu, kdo jej ovládá palcem,“ tweetoval majitel technologické společnosti Elon Musk.

„Pozdější verze budou schopny přesměrovat signály z Neuralinku implantovaného v mozku do jiných Neuralinků umístěných v motorických neuronech, díky čemuž budou například paraplegici znovu chodit,“ doplnil Musk. Zařízení je podle něj implantováno tak, aby nebylo vidět.

Neuralink by v budoucnu také rád přispěl k léčbě onemocnění mozku a centrální nervové soustavy, jako je Alzheimerova či Parkinsonova nemoc. Musk dříve také vtipkoval, že si díky němu lidé přehrají hudbu v hlavě.

Čip se k mozku připojí pomocí vlákna, které připevní jinak bezdrátově fungující implantát k tkáni, aniž by ji poškodilo. Speciálně vyvinuté vlákno je přelomové, jelikož není tak invazivní jako materiály, které se používají při testování jiných implantovatelných čipů. V současné době spoléhá na technologii Bluetooth, to by se ale mělo do budoucna změnit.

Za experimentem stojí dlouhodobý výzkum. Už v roce 2004 byl v rámci studie poprvé implantován čip ochrnutému muži Matthewu Nagleovi, který si díky němu zahrál stejnou hru jako makak Pager, a to jen za pomocí mysli.

Čip mu byl po jednom roce používání a testů v souladu s pravidly amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) odebrán. Společnost BrainGate, která čip vyvinula, pokračuje do dnešních dnů v klinických testech.

Podnikatel Elon Musk je podle žebříčku Forbes druhým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek činil 151 miliard USD. Musk je známý hlavně díky svým dvěma společnostem podnikajícím v oblasti elektromobility a dobývání vesmíru – Tesla a SpaceX.

Reklama

Doporučované