Hlavní obsah

Firma Endeavor vrátila Saúdské Arábii investici 400 milionů dolarů. Protestuje proti vraždě novináře Džamála Chášakdžího

Firma Endeavor vrátila Saúdské Arábii investici 400 milionů dolarů kvůli vraždě Chášakdžího.Video: Lukáš Fíl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Talentová agentura Endeavor se sídlem v Beverly Hills vrátila Saúdské Arábii investici 400 milionů dolarů. Zástupci firmy se rozhodli platbu vrátit v reakci na vraždu saúdského novináře Džamála Chášakdžího na saúdské ambasádě v Istanbulu loni v říjnu. Podle informací CIA vraždu nařídil saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán.

Článek

Talentová agentura Endeavor se sídlem v Beverly Hills vrátila Saúdské Arábii investici 400 milionů dolarů a zrušila s ní smlouvu. Informoval o tom zpravodajský server The New York Times s odvoláním na své dva zdroje.

Investici převzal výkonný ředitel firmy Ariel Emanuel přímo od prince Mohameda bin Salmána na hollywoodské party, které se zúčastnil například i nejbohatší muž planety, zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Peníze byly určeny na růst firmy a zároveň měly Saúdům umožnit investovat skrze Endeavor do různých odvětví jako sport nebo filmová produkce.

Korunního prince Salmána označil britský týdeník The Economist za jednoho z nejvlivnějších lidí na Středním východě. Jednou z jeho dlouhodobých snah je přeuspořádat saúdskou ekonomiku, zajistit zemi příjmy z různých zdrojů a zmírnit tak její závislost na těžbě ropy. Minulý rok na jaře se například vydal do Spojených států s cílem navázat kontakty s americkými politiky a podnikateli a přimět je ke spolupráci na vytváření saúdského veřejného investičního fondu. Uzavřel tehdy spolupráci například s provozovatelem kin v USA, společností AMC.

Spolupráce se zahraničními partnery teď však kvůli vraždě Chášakdžího bude složitější. Se Saúdskou Arábií kvůli incidentu přerušily spolupráci společnosti jako Uber, Goldman Sachs nebo Virgin Group britského podnikatele Richarda Bransona. Ten podle The New York Times se Saúdy jednal o možných investicích do svých firem.

K vraždě saúdského novináře Chášakdžího došlo loni v říjnu na velvyslanectví Saúdské Arábie v Istanbulu. Džamál šel na domluvenou schůzku, aby získal dokumenty k rozvodu a mohl se znovu oženit. Z ambasády se ale nikdy nevrátil.

Saúdové v reakci na jeho zmizení napřed tvrdili, že Chášakdží ambasádu opustil a nemají o něm žádné informace. Později k případu vydali několik vzájemně si odporujících prohlášení, například že byl udušen, když se vzpíral pokusům poslat ho zpět do Saúdské Arábie. Více než měsíc po incidentu saúdský státní zástupce řekl, že Chášakdží byl zavražděn smrtelnou injekcí a jeho tělo bylo rozřezáno v budově ambasády. Jeho ostatky měly být podle tureckých úřadů vyneseny z budovy a spáleny v peci na zahradě generálního konzula ambasády.

Americká zpravodajská služba CIA na základě svého šetření a získaných odposlechů uvedla, že vraždu nařídil přímo korunní princ Mohamed bin Salmán. Podle vyšetřovatelů není možné, aby vražda Chášakdžího byla provedena bez vědomí nejvyšších představitelů země. Saúdská Arábie nadále účast korunního prince na vraždě odmítá.

Reklama

Doporučované