Hlavní obsah

Firma HE3DA vyrábí zatím dvě baterie denně. Velkovýroba se letos rozjede v Horní Suché

Rozhovor s Radomírem Prusem z pořadu Špičky byznysu Zuzany Kubátové.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Majitelé technologické firmy HE3DA, s. r. o. připravují k průmyslové výrobě stejnojmennou originální českou lithiovou baterii podle patentů českého technika Jana Procházky.

Článek

Postup projektu přiblížil v rozhovoru pro Špičky byznysu Radomír Prus, hlavní akcionář HE3DA a iniciátor projektu továrny na baterie Magna Energy Storage.

Baterie HE3DA, které podle Pruse už koncem tohoto roku začnou sjíždět z výrobní linky v Horní Suché u Havířova, budou určeny například pro nabíjecí systémy pro elektroauta nebo jako záložní zdroje energie například pro nemocnice.

Do baterií se ukládají přebytky energie vznikající například kvůli nerovnoměrné výrobě solárních a větrných elektráren. Slouží tak nejen jako zásobárna energie, ale také jako nástroj ke stabilizaci rozvodných sítí. S tím, jak se v nové energetice výroba proudu decentralizuje a jak stoupá podíl obnovitelných zdrojů, mají technologie k ukládání energie stále větší význam.

Procházkova baterie HE3DA, postavená na využití nanotechnologií, má podle Pruse lepší vlastnosti než konkurenční produkty. „Od roku 2013, kdy jsem do projektu vstoupil, se nám podařilo v Letňanech postavit automatizovanou linku na sériovou výrobu baterií, dnes vyrábíme dvě denně,“ popisuje.

Druhá část rozhovoru s Radomírem Prusem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Baterie ovšem zatím nejsou na trhu. Jejich vlastnosti testovaly na objednávku HE3DA laboratoře Českého vysokého učení technického. Testy sice potvrdily deklarované vlastnosti baterie, ale pouze za pevně daných podmínek. HE3DA by ale během příštích týdnů měla podle Pruse dostat akreditaci německé certifikační agentury TÜV.

Prus v rozhovoru také vysvětluje okolnosti sporu s čínským investorem CDC Germany, který do projektu měl vložit 5 milionů eur. Spolupráce ale skončila obviněním Číňanů z průmyslové špionáže. CDC naopak tvrdila, že HE3DA neplnila závazky vyplývající z uzavřených dohod. Soud pak předběžným opatřením zmrazil firmě HE3DA část peněz na účtech a čeká na celkové vyústění sporu. To je ale v nedohlednu.

„Spor stále trvá. Měla by ho řešit česká arbitráž, ale Číňané se na ni neobrátili s žádnou žalobou, nechápu, jak do toho může zasahovat soud, když to spadá pod arbitrážní řízení,“ říká Prus.

V rozhovoru také komentuje svou trestní kauzu – je už šestým rokem stíhán kvůli podezření z finančních machinací ve své původní skupině Exelsior Group. Soud ho ale už části obvinění zprostil a Prus je přesvědčen, že se i ze zbývajících očistí.

Reklama

Související témata:

Doporučované