Hlavní obsah

Firma Huawei letos hlásí rekordní růst, podezření ze špionáže navzdory

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE minulý týden varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Čínská společnost Huawei Technologies za letošní rok očekává růst příjmů o 21 procent na 109 miliard USD. To je 2,5 bilionu korun. Firma zaznamená nejrychlejší růst za dva roky, a to navzdory tlaku, jemuž čelí ve více zemích kvůli obvinění, že její telekomunikační zařízení může být využito ke špehování.

Článek

Čínská společnost Huawei Technologies za letošní rok očekává růst příjmů o 21 procent na 109 miliard USD. To je 2,5 bilionu korun. V projevu pro zaměstnance to ve středu řekl předseda správní rady Kuo Pching. Firma Huawei si letos zajistila 26 kontraktů na nejmodernější sítě 5G. To podle dřívějších informací dělá z Huawei největšího prodejce sítí 5G na světě. Firma také očekává, že o 31 procent na více než 200 milionů kusů zvýší odbyt svých telefonů.

Firma zaznamená nejrychlejší růst za dva roky, a to navzdory tlaku, jemuž čelí ve více zemích kvůli obvinění, že její telekomunikační zařízení může být využito ke špehování. Spojené státy a jejich spojenci včetně Austrálie a Nového Zélandu dokonce začali kvůli obvinění zakazovat vybavení společnosti.

Babiš: Čínský velvyslanec komentoval schůzku k Huawei nezvykle

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE minulý týden varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Následně v důsledku jejich varování se konala schůzka o užívání softwaru i hardwaru činských společností Huawei a ZTE, kterou komentoval čínský velvyslanec Čang Ťien-min neobvykle a veřejně. Babiš to dnes napsal serveru iROZHLAS.cz. Kabinet bere varování vážně a od NÚKIB si vyžádal dodatečné informace, o kterých bude vláda jednat na svém prvním zasedání v novém roce 7. ledna, dodal Babiš. Sdělil také, že Čang Ťien-min o setkání urgentně žádal a velice nestandardním způsobem na něm vyjádřil stanovisko čínské strany. Někteří opoziční politici označili Babišovo vyjádření na schůzce s čínským velvyslancem za neodpovědné a servilní. Na sociálních sítích vyvolalo čínské vyjádření kritické ohlasy. Mnohým připomnělo nedůstojná prohlášení někdejších československých politiků vůči sovětským lídrům, jiní si vzpomněli na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které bylo adresováno Číně v souvislosti s návštěvou dalajlámy v Česku. V lednu má čínského velvyslance přijmout šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Stejně tak ve středu britský ministr obrany Gavin Williamson dal najevo vážné obavy ohledně představy, že by čínská telekomunikační společnost Huawei v jeho zemi zajišťovala chod příští generace mobilní sítě. Británie podle něj musí v souvislosti s přechodem na síť páté generace (5G) zkoumat kroky svých spojenců a zohlednit zjištění o někdy „škodlivém“ jednání Číny, napsala britská média.

Zeman odsoudil účastníky protivládních demonstrací a kritizoval NÚKIB za „špionmánii”

„Mám vážné, velmi hluboké obavy z toho, že by Huawei v Británii poskytovala síť 5G. Je to něco, čím bychom se museli velmi pečlivě zabývat,” řekl ministr. Podle deníku The Times se v souvislosti s přechodem na nový komunikační systém v Británii mnozí obávají, že zapojení Huawei by umožnilo čínskou špionáž, avšak Williamson je prý prvním členem vlády, který proti firmě veřejně vystoupil. Ministerstvo pro digitální sféru, kulturu, média a sport, které má modernizaci mobilní sítě na starosti, ještě o přístupu k Huawei nerozhodlo.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje také napsala, že americký prezident Donald Trump zvažuje, že v novém roce vydá nařízení, které by zabránilo americkým firmám používat telekomunikační zařízení od čínských společností Huawei a ZTE.

Reklama

Související témata:

Doporučované