Hlavní obsah

Firma Isolit-Bravo vyvinula pro armádu vozítko Motúčko Rescue

Foto: https://www.isolitbravo.cz/

Dvoupatrová přepravní plošinka City Clean.

Reklama

Vozítko pro armádu je založeno na osvědčeném vynálezu firmy, motorizovaném zahradním kolečku zvaném Motúčko. Mělo by sloužit pro přepravu raněných lidí v terénu. Zatím je ve stadiu zkoušek.

Článek

Motúčko Rescue může přepravovat jednoho až dva raněné v těžkých podmínkách, kam není přístup jiným vozidlem. „Jinak by je museli transportovat na nosítkách ručně, což je při větší vzdálenosti velmi obtížné, uvedl ředitel a majitel společnosti Kvido Štěpánek.

Vozítko má pohon všech čtyř kol a dá se složit, čímž se zkrátí asi o třetinu. Vejde se pak například do nákladového prostoru Tatry. Dokáže se brodit, uveze přes 200 kilogramů, a to i do svahu 50 stupňů. Ovládá jej pomocí dvou rukojetí jeden člověk.

Společnost Isolit-Bravo úspěšně prodává Motúčka již deset let, dosud dodala přes 30 000 kusů, asi třetinu do zahraničí. Kolečka se podílejí na tržbách asi deseti procenty. Vyrábějí se v mnoha variantách, například s přepravními plošinami, na vození klád či jako čtyřkolová vyklápěčka, tahač přívěsů a letadel a také v polopásovém provedení.

Firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí měla loni podle předběžných výsledků obrat 1,004 miliardy korun, o osm procent méně než rok předtím. Také zisk bude výrazně nižší než v roce 2019, kdy po zdanění dosáhl 106 milionů korun. Výrobce zejména plastových dílů a forem pro plastové výrobky poškodila epidemie koronaviru a její dopad hlavně na automobilový průmysl.

Reklama

Doporučované