Hlavní obsah

Firma, která postavila nejvyšší dům v Praze, zkrachovala. Soud vyhlásil úpadek PSJ

Insolvenční návrh na sebe opakovaně podala sama firma kvůli platební neschopnosti.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Akciová společnost PSJ sídlící v Jihlavě je podle čtvrtečního rozhodnutí Krajského soudu v Brně v úpadku. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Článek

Hlavní příčinou neúspěchu firmy byly problémy na zakázkách v Rusku. Další ztrátou byla zakázka V Tower a odpis dlouhodobě těžko dobytných pohledávek. To zapříčinilo následný nedostatek hotovosti.

Firma úspěšně působila v Rusku od roku 1994. V posledních třech letech se situace začala negativně měnit. Zde společnost pracovala na dvou projektech, které firmu dostaly do finanční tísně. Jeden z nich byla výstavba velkého obchodního centra v Nižním Novgorodu s prodejní plochou 165 tisíc metrů. Tam firma proti plánu ztratila téměř 500 milionů rublů. To je v přepočtu téměř 170,5 milionů korun.

Ve stejnou dobu společnost dokončila závod pro firmu Kronospan, což je výrobce OSB desek. Tady ztrátu způsobila vada na sprinklerové a požární vodě. Společnost musela provést opravu, což znamenalo velké provozní náklady. Oprava trvala téměř tři čtvrtě roku. Společnost v zakázce ztratila více než 336,5 milionů korun.

Insolvenční řízení textilky Veba zdržují námitky, znalecké posudky a spor mezi věřiteli

O osobní bankrot žádá nejvíc lidí od platnosti nového insolvenčního zákona

Akciová společnost měla na starosti i projekt V Tower. To je třicetipatrový mrakodrap postavený v Praze, vysoký 104 metrů. Je nejvyšším bytovým domem v Česku. Výstavba byla zahájena v červnu 2015 a dokončena byla v únoru letošního roku.

Insolvenční návrh na sebe opakovaně podala sama firma kvůli platební neschopnosti. Počátkem listopadu uvedla, že eviduje 1464 věřitelů se závazky 1,588 miliardy korun. O řešení úpadku společnosti by věřitelé měli rozhodovat v dubnu.

Soud ve čtvrtečním usnesení vyzval věřitele, kteří zatím nepřihlásili své pohledávky, aby to udělali do dvou měsíců. Jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek nařídil soud na 3. dubna a hned po něm svolal schůzi věřitelů. Insolvenčním správcem PSJ ustanovil Davida Jánošíka z Hradce Králové.

Insolvenční návrh na sebe firma PSJ podala podruhé. V prvním případě ji předešel jiný věřitelský návrh, který už řešil soud. Toto řízení bylo zastaveno. Nový insolvenční návrh podalo vedení PSJ počátkem listopadu. V zářijovém insolvenčním návrhu firma uvedla, že zaměstnává 268 lidí, do listopadu počet klesl na 112.

Reklama

Doporučované