Hlavní obsah

Firma, která v Brně získala zakázky, podle žalobce uplácela. Faltýnkův syn si od ní koupil dům

Jiří Faltýnek koupil dům od firmy, která podle žalobce uplácela.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle žalobce se v korupčním případě v Brně podíleli na uplácení zástupci firmy, která prodala dům Jiřímu Faltýnkovi – synovi šéfa poslanců hnutí ANO.

Článek

Vyšetřovatelé korupční kauzy na radnici Brno-střed ukázali na první dvě firmy, které se podle nich podílely na uplácení při získávání veřejných zakázek.

V dokumentu, který Seznam získal, státní zástupce Radim Mezlík uvádí, že v případu přímo figuruje společnost MTc-stav. Syn jejího jednatela Ivana Trunečky čelí stíhání s dalšími osmi lidmi, včetně dvou již bývalých členů hnutí ANO Jiřího Švachuly a Petra Liškutina.

Firma MTc-stav přitom obchodovala také se synem šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. V polovině roku 2016 si od této společnosti Jiří Faltýnek s manželkou koupili ve Vranově u Brna rozestavěný dům s pozemkem. Podle kupní smlouvy, kterou Seznam získal, zaplatili 5,2 milionu korun.

Žalobce pak tvrdí, že společnost MTc-stav, respektive její zástupci, se měli dopustit uplácení. O jakou částku šlo, se už v dokumentu nepíše. Státní zástupce ale uvedl, že tyto úplatky měl „administrovat“ další obviněný Petr Kalášek.

„Jsem vázán mlčenlivostí a vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl Seznamu Trunečka. Nové informace nechtěl komentovat ani jeho advokát Petr Poledník.

Deset procent ze zakázek šlo na úplatky, uvádí žalobce. Video: Seznam Zprávy

Kalášek pak jakoukoliv korupci odmítl. Podle tohoto dokumentu řekl, že si od Trunečky žádné peníze nevzal a ani je nikomu nepředával.

Firma MTc-stav podle registru smluv v uplynulých třech letech získala v Brně zakázky za více než 80 milionů korun. Dostala je také od společnosti Teplárny Brno.

V této firmě od roku 2014 působí také Jiří Faltýnek. Zhruba rok byl členem představenstva a poté usedl do dozorčí rady, kde je dodnes.

„Já mám důkaz, že jsem po dobu, kdy jsem byl členem představenstva, s Trunečkovými firmami nepodepsal jedinou smlouvu,” odmítl Jiří Faltýnek jakékoliv pochybnosti.

Druhá společnost, kterou žalobce Mezlík zmiňuje v souvislosti s tím, že se měla dopustit uplácení, je brněnské Aiseco.

Seznam již popsal, že tato firma získala zakázku od Technických sítí Brno. A to přestože nabídla nejvyšší cenu: 38,3 milionu. I když jen o zhruba 250 korun. Na smlouvě je podpis i tehdejšího předsedy představenstva a dnešního poslance ANO Pavla Staňka.

„Ani já, ani pan Švachula, ani pan Trunečka jsme nemohli toto výběrové řízení ovlivnit,“ odmítl Kalášek při výslechu u soudu jakékoliv pochybnosti v souvislosti s touto zakázkou.

Jednatel firmy Aiseco Stanislav Smrček měl svůj telefon vypnutý a na dotazy zaslané e-mailem nereagoval.

Spory mezi obviněnými

Kalášek však také tvrdí, že obvinění proti němu je nesmyslné. Je to podle Kaláška součást příběhu dalšího obviněného podnikatele Samana El-Talabaniho, který mu prý dluží peníze a nechce mu je vrátit.

„Můj klient se z obviněných zná jen s panem Trunečkou a panem El-Talabanim, se kterým však v současné době již žádný vztah nemá,“ řekl Kaláškův obhájce Pavel Hála.

Advokát Robert Scigiel, který zastupuje El-Talabaniho, uvedl, že si jeho klient nepřeje, aby se do médií jakkoliv vyjadřoval.

Reklama

Doporučované