Hlavní obsah

Firma miliardáře Chrenka krouží kolem nemocnice v Rumburku. Město do ní investovalo 150 milionů

Večerní zprávy, pondělí 2. 10. 2017.

 

Reklama

Nemocnice v Rumburku se potýká nejen s finačními problémy, ale také s nedostatkem lékařů a zdravotních sester. Vlastník ji ale zavřít nechce.

Článek

Největší tuzemská zdravotní společnost AGEL se zajímá o koupi další nemocnice. Firma patřící miliardáři Tomáši Chrenkovi nyní provozuje dvacet zdravotnických zařízení a brzy by chtěla síť rozšířit o to v severočeském Rumburku.

Jednání s vlastníkem – vedením města – již začala na konci září. Došlo k nim přitom ještě před tím, než Rumburk vypíše soutěž na prodej nemocnice. K tomu dojde formálně nejspíše během října.

„Společnost AGEL se zajímá o všechny možné akvizice, které zapadají do její dlouhodobé rozvojové strategie,“ uvedl Tomáš Želazko z tiskového oddělení společnosti.

Severočeská nemocnice se dostala do povědomí poté, co byla zdejší zdravotní sestra Věra Marešová obviněná z vraždy pacientů. Soud ji ale osvobodil a získá od státu i odškodnění.

Rumburk nemocnici nabízí k prodeji, protože do ní každoročně musí investovat zhruba dvacet milionů, které mu ale chybí jinde. A navíc ho čeká další nákladná investice. Do oprav budov nemocnice by musel dát minimálně desítky milionů.

Problém má však také s nedostatkem lékařů nebo zdravotních sester. Kvůli tomu je také od dubna uzavřena místní porodnice.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček však Seznamu potvrdil, že AGEL není jediný, kdo již o nemocnici projevil zájem. Dále jde také o společnost Česká zdravotnická. Za tuto v tuzemském zdravotnictví nepříliš známou firmu vystupuje David Vítek. Ale vlastník se skrývá za společností na Kypru.

„Případný vážný zájem budou moci potenciální partneři projevit až po vyhlášení tendru,“ podotkl Sykáček.

Město do nemocnice za jedenáct let investovalo už více než 150 milionů, ale ani to zatím nepomohlo.

Reklama

Doporučované