Hlavní obsah

Firma miliardáře Rattaje chce od zadluženého Liberce odpustit peníze za Ještěd

Igor Rattaj.

Reklama

Společnost TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, která provozuje lyžařský areál na Ještědu, požádala zadlužené město o odpuštění pachtovného na rok 2020. Důvodem je špatná uplynulá zimní sezona.

Článek

Rattajova TMR vstupovala do Liberce s velkolepými plány. Firma chtěla rozšířit úzké sjezdovky, vyměnit zásadní části osvětlení pro večerní lyžování a vybudovat novou sjezdovku Nová Skalka. Plány počítaly také s kvalitní restaurací.

Investice měla jít do stamilionů, v ideálním případě v průběhu několika let překročit půl miliardy. Provozovatel střediska, kde jsou tři lanovky a pět vleků, už od svého vstupu na Ještěd v roce 2017 nasypal do zlepšení služeb desítky milionů korun. U konečné tramvaje MHD vyrostla například za 12 milionů multifunkční budova s infocentrem, pokladnami, půjčovnou lyží, servisem, lyžařskou školou i obchodem. Další čtyři miliony korun se vydaly do gastro provozů a zbytek do odbavovacího systému turniketů a IT. Vylepšení doznalo i cvičiště pro děti.

Přesto se TMR na Ještědu zatím ekonomicky příliš nedaří. Město věřilo, že TMR, která provozuje skiareály na Slovensku, v Krkonoších, v Polsku i v Rakousku, dlouhodobě ztrátový Ještěd postaví na nohy.

Místo vybudování českého Innsbrucku, jak se také o libereckých plánech TMR hovořilo, se ovšem – jak Deníku potvrdil ředitel ještědského areálu Jakub Hanuš – Rattajova společnost obrátila na město Liberec, které mimochodem samo zápolí s bezmála dvoumiliardovým dluhem, se žádostí o odpuštění milionu korun na pachtovném na letošní rok. „Byla to reakce na průtahy okolo plánované investice Nová Skalka a i s ohledem na tu trochu nevydařenou sezonu,“ řekl Hanuš listu.

Už loni v srpnu měla TMR získat stavební povolení a v horizontu čtyř měsíců pak hodlala na ploše zhruba 7,1411 hektaru vybudovat moderní sjezdovku Nová Skalka s mírnějším sklonem. Což se nepodařilo, a to především kvůli komplikacím při schvalování posudku vlivu na životní prostředí.

Jak se město k žádosti o odpuštění pachtovného postaví, zatím není jasné. Rozhodne o tom rada.

Pro přesnost: světoznámý horský vysílač s restaurací proslulého architekta Karla Hubáčka má jiného majitele – České Radiokomunikace.

Skiareál Ještěd

- horské středisko s 9,2 kilometru sjezdovek

- 3 lanovky, 5 vleků

- maximální přepravní kapacita: 11 095 osob za hodinu

- 7,8 km zasněžovaných tratí

- nejvyšší bod 944 m n. m.

- nejnižší bod: 541 m n. m.

- vertikální rozdíl: 403 m

TMR převzalo Ještěd v roce 2017 do nájmu na 10 roků s opcí na dalších 10 let. Během deseti let plánuje proinvestovat více než 600 milionů korun.

Reklama

Doporučované