Hlavní obsah

Firma na odtahování vraků začne pro Liberec pracovat od listopadu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec v soutěži vybral firmu, která bude pro město od listopadu pět let odtahovat autovraky a špatně zaparkovaná auta bránící provozu. Zakázku vyhrála ze tří uchazečů místní firma Odtahová služba Říha.

Článek

Problémy s autovraky jsou ve stotisícovém městě dlouhodobé. Po městě je asi 120 nepojízdných aut, za předchozí dva roky se podařilo zlikvidovat jen dva. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) je díky změně legislativy od letošního roku jednodušší dlouhodobě odstavená auta odstranit. Za takzvaně nezpůsobilé je považované už auto, za které není zaplacené povinné ručení nebo nemá platnou technickou prohlídku.

Odtažené auto bude podle náměstka tři měsíce na odstavné ploše, aby měl jeho vlastník možnost se přihlásit. Pokud tak neučiní, auto bude prodáno v dražbě nebo ekologicky zlikvidováno. Nově vybraný provozovatel pro odtahy bude mít odstavnou plochu v Horním Růžodole, nedaleko koupaliště Vápenka. „Tato plocha je v docházkové vzdálenosti k MHD Liberec, asi 350 metrů od zastávky autobusu Husitská a 550 metrů od zastávky tramvaje Janův Důl,“ dodal Šolc.

Novou odtahovou službu bude v Liberci využívat i městská a státní policie k odstranění vozidel, která tvoří překážku silničního provozu. Šolc už dříve uvedl, že se odtahy budou používat, pokud auto stojí třeba na přechodu pro chodce nebo bez oprávnění na místě pro invalidy. Město za tuto službu zaplatí 1,3 milionu korun bez daně.

V roce 2018 bylo v Liberci odtaženo 42 vozidel, která tvořila překážku silničního provozu. Loni to bylo 80 aut a letos zatím 20. Nového provozovatele na odtahy město hledalo, neboť předchozí vypověděl smlouvu letos v létě. Ekonomicky už pro něj nebyla výhodná.

Reklama

Doporučované