Hlavní obsah

Firma nabízí trvalý pobyt za 99 korun měsíčně. Jde o trik, jak se vyhnout exekuci

Pronájem trvalého pobytu může podle firmy posloužit například lidem, kteří se obávají návštěvy exekutora.

Reklama

Firma nabízí za poplatek možnost nahlásit si u ní trvalou adresu. Pomoci to prý může například lidem v exekuci. Podle odborníků jde o vydělávání na neznalosti.

Článek

Za bezmála šest tisíc korun bez daně si lze zaplatit na pět let trvalý pobyt na vybrané adrese. Měsíční „pronájem“ tak vyjde na 99 korun. Zatímco většina firem nabízí takovou možnost zejména ve velkých městech, na trhu se objevila společnost, která naopak nabízí trvalý pobyt i ve vyloučených lokalitách.

Jde například o sídliště Janov v Litvínově, čtvrť Předlice v Ústí nad Labem nebo Obrnice kousek od Mostu.

Firma Levné sklady přitom zaujme širokým výběrem hned dvaceti adres po celé zemi, kde si může zájemce „pronajmout“ trvalý pobyt.

Zároveň se firma i přímo v nabídce pronájmu trvalého pobytu netají tím, že jde o službu, která má chránit lidi před exekutorem.

Přímo v popisu nabízené služby stojí, že je to ideální řešení „pro všechny, kteří nechtějí svůj trvalý pobyt umístit na městský úřad, a působit tak nedůvěryhodně, pro všechny, kteří mají obavu z návštěvy exekutora“.

Podle spolumajitele firmy Levné sklady cílí na vesnice a menší města, včetně sociálně vyloučených lokalit, z jednoduchého důvodu. „Berte to tak, kolik stojí byt v Praze. Nám by se to v životě nevrátilo,“ vysvětluje Jiří Nový, jednatel společnosti.

Zájem o pronájem trvalého bydliště je podle něj stálý u určitého okruhu lidí.

„V České republice je asi 900 tisíc lidí, co mají exekuci. A my jim prakticky pomáháme, aby se vrátili do společnosti. Když jste propsaný někde na úřadě, tak to vypadá velice špatně,“ říká Nový, podle kterého je to pro řadu lidí v exekuci nejpřijatelnější řešení, protože i když jsou jinde v nájmu, tak si majitel klade podmínku, že se u něj nesmí zapsat k trvalému pobytu.

Exekutora trik nezmate

Přestože je služba inzerovaná jako způsob, jak se vyhnout nevítané návštěvě exekutora, tak podle jejich profesní komory virtuální trvalé bydliště dlužníka příliš neochrání.

A to ani v případě zasílání písemností ani mobilární exekuce přímo v bydlišti člověka s exekucí.

Pokud se totiž exekutorovi nepodaří doručit obsílku, lze využít takzvaného doručení fikcí. Jde o legislativní mechanismus, který má bránit vyhýbání se převzetí zásilek. Deset dní poté, co je písemnost připravena k vyzvednutí, se na ni pohlíží jako na doručenou.

„Formální přesun trvalého pobytu povinného na jinou adresu proto nemá pro vedení exekučního řízení a doručování písemností v něm zvláštní význam,“ říká Lenka Desatová, mluvčí Exekutorské komory.

Virtuální trvalá adresa podle ní ale může znesnadnit práci exekutora u soupisu movitých věcí.

„Neznamená to však, že by povinný tímto krokem své movité věci před exekucí uchránil. Soudní exekutoři totiž nevycházejí pouze z informací dostupných ve veřejných rejstřících a seznamech. V rámci součinnosti jsou oprávněni zjišťovat informace o povinném a jeho majetku i od zaměstnavatele povinného, provozovatele poštovních služeb, bankovních institucí a dalších subjektů,“ upozorňuje mluvčí exekutorů.

Podle Denisy Rohanové, prezidentky České asociace povinných, která brání práva dlužníků, podobné služby využívají nevědomost lidí v exekucích.

Podobného názoru je i ministerstvo vnitra. „Firmy, které uvedenou službu nabízejí, spíše využívají neznalosti zákonů občanů ČR. Ti se domnívají, že trvalý pobyt, na kterém se nebudou zdržovat, je zprostí závazků vůči jiným subjektům,“ popisuje Ondřej Krátoška, mluvčí ministerstva.

Podle něj nejsou občané povinni zdržovat se v místě svého trvalého pobytu, ani se přihlásit k pobytu v místě, kde fakticky bydlí. Údaj má tak pouze evidenční charakter.

Obce jsou nervózní

Služba se příliš nezdá ani některým starostům obcí, kde firma trvalé pobyty nabízí.

Například starosta Obrnic Stanislav Zaspal Seznamu popsal, že lidé se tam nahlašují do vybydlené nemovitosti.

„Naše úřednice je upozorňuje, že si zapisují adresu v prázdném domě,“ říká starosta. Podle něj má obec na jedné straně za nahlášené lidi více peněz z rozpočtového určení daní, naopak má ale zkušenost, že po nahlášení tito noví „obyvatelé“ přestanou platit nutné poplatky například za odvoz odpadu.

„Naše úřednice se ptala na ministerstvu vnitra, jak může postupovat, a dozvěděla se, že ze zákona musí lidi přihlásit,“ dodává starosta s tím, že podle ministerstva je vše legální.

Starosta v Jiříkově na Liberecku se o tom, že firma nabízí trvalou adresa u nich v obci, dozvěděl na konci loňského roku, zatím s touto službou nezaznamenal žádné nepříjemnosti. A starosta obce Krásná v Karlovarském kraji aktuálně řeší, jak se k celé záležitosti postavit.

„Pro obec to zatím nepředstavuje žádný problém, ale ostatní majitelé v domě, kde se tato služba nabízí, jsou z toho nesví,“ říká starosta Luboš Pokorný.

Reklama

Doporučované