Hlavní obsah

Firma nám prodala průstřelné vesty, tvrdí policisté. U soudu ale prohráli

Foto: ČTK

Dodali jsme přesně to, co si policie objednala, tvrdí Stanislav Petr, majitel firmy Argun.

Reklama

Vedení policie chtělo po dodavatelské firmě 14 mlionů korun. Vesty prý nechrání policisty tak, jak by měly.

Článek

Stalo se před dvěma lety: člen elitní policejní jednotky, která bývá nasazovaná do nebezpečných akcí, zmoknul v nové neprůstřelné vestě. Při sušení mu jeden z vynímatelných panelů, chránících proti kulkám, upadl na zem. A ulomil se mu okraj. Jakoby byl z jiného, méně odolného materiálu než zbytek.

Tahle historka přivedla policisty na vážné podezření, že mezi policisty je 562 vest, které je před střelami nechrání tak dobře, jak si do té doby mysleli. Tedy že jsou spíš průstřelné než neprůstřelné.

Vedení policie nakonec zažalovalo dodavatelskou firmu Argun o vrácení kupní částky 14 milionů. Ale podle zjištění Seznamu před pár týdny spor nepravomocně prohrálo.

Soudce svůj závěr ústně neodůvodnil – vše prý napíše do rozsudku. Ale zřejmě vyšel z toho, že oběma stranami podepsaná smlouva vrácení peněz zkrátka neumožňuje.

Co až přiletí kulka?

Zakázku na dodání vest s keramickými balistickými panely vyhrála královéhradecká firma Argun v roce 2014, ve stejném roce také začala policie její vesty odebírat. Teprve po zmíněněné příhodě s poškozeným panelem při sušení se o zakázku začaly zajímat policejní odbory.

Logicky – chtěly vědět, jestli jsou jejich členové dostatečně chráněni. Policejní prezidium pak jako zadavatel zakázky nechalo kvalitu panelu prozkoumat. Podle vedení policie se potvrdilo podezření odborářů, že panely dostatečně nechrání. Nebo přesněji: ne tak, jak si od zakázky policisté slibovali.

Vedení policie tvrdí, že keramické panely měly mít takzvanou účinnou plochu – tedy tu nejchráněnější – o velikosti 700 až 750 centimetrů čtverečních. Zhruba centimetr od okraje jsou však vyrobené z materiálu na bázi pryskyřice. Takže účinná plocha je rázem zhruba 500 centimetrů čtverečních.

Kdyby dostal policista zásah do kraje panelu běžnou pistolí, nic dramatického by se nestalo. Ale pokud by ho tam zasáhla například střela z lovecké pušky, už by ho panel – tvrdili policisté ze zásahových jednotek – příliš neochránil.

Soudce: Nebudu tady debatovat

Policejní prezidium proto podalo k soudu žalobu s požadavkem, ať firma vrátí peníze – přes 14 milionů. Soudce Milan Plhal „shodil“ žalobu kvůli tomu, že policejní prezidium mělo neprůstřelné vesty reklamovat a požadovat výměnu za nové, lepší. Na peníze prý nárok nemá.

Podrobněji vysvětlit tuhle úvahu soudce odmítl. „Nebudu tady s vámi debatovat,“ prohlásil, když se i advokát firmy Argun ptal na podrobnosti.

U soudu tak nakonec nezazněl jednoznačný závěr, jestli jsou tedy dodané panely špatné, nebo ne. Obě strany donesly vlastní znalecké posudky a soudce nenařídil vypracování třetího, nezávislého.

Vedení policie si už dříve opatřilo zkoušky od specializované laboratoře, které údajně potvrdily, že panely stupeň požadované balistické ochrany (laicky – jak má být panel odolný proti střelám), splňují. Policejní prezidium ovšem oponovalo, že v rámci zakázky požadovalo ještě větší ochranu. A a tuhle podmínku prý firma Argun nesplnila.

„Dodali jsme přesně to, co si policie objednala,“ odmítl po jednání soudu šéf firmy Stanislav Petr, který už dříve řekl, že normy balistické ochrany připouštějí, že okraje panelů mohou být z jiného materiálu.

Zpochybnil i postup vedení policie při reklamaci. „Dva roky jsme vesty dodávali a najednou si někdo vzpomněl, že je to špatně. To mi přijde zvláštní,“ dodal Petr.

Firma Argun v minulosti prodávala vesty nebo helmy nejen republikové policii, ale také městským strážníkům. Loni vyhrála armádní tendr za čtvrt miliard na 5500 vest. Za 224 milionů také dodá vesty armádě Saúdské Arábie.

Reklama

Doporučované