Hlavní obsah

Firma musí hrát fér, řekla soudkyně. A Metrostav se začal bát o život

Foto: ČTK

David Rath v soudní síni. V takzvané druhé větvi jeho kauzy byla nepravomocně odsouzena i společnost Metrostav.

Reklama

Údajně uplacené zakázky v Rathově kauze za 300 milionů, do kterých byli zapleteni šéfové největší stavební firmy v zemi. I proto Metrostav dostal zákaz chodit do veřejných tendrů.

Článek

Ve dvou jiných kauzách se o největší stavební firmu v Česku nepříjemně otírá obžaloba: popisuje předražení zakázek i skryté domlouvání, kdo je vyhraje.

Ale ta třetí už společnost Metrostav – firmu, která loni utržila přes 35 miliard – životně ohrožuje. V takzvané druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha, bývalého hejtmana a poslance ČSSD, dostal v pátek Metrostav od soudu přísný trest: zákaz na tři roky se účastnit veřejných tendrů.

Metrostav a jeho nejvyšší manažeři se podle soudkyně Ivy Říhové jednoznačně zapletli do úplatků kolem zakázek Středočeského kraje. Konkrétně: slíbili Rathovi a jeho spolupracovníkům 10 milionů za údajně zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci očního pavilonu nemocnice v Kolíně a 22,3 milionu za zakázku na opravy v nemocnici v Kladně.

„Firma se musí chovat řádně a hrát fér,“ zdůvodnila soudkyně Říhová, proč se rozhodla – z pohledu Metrostavu – pro přísný trest, kdy firma nesmí chodit do veřejných soutěží, ani se účastnit staveb placených ze státních, krajských nebo obecních peněz jako subdodavatel. Zkrátka, nesmí se dotknout veřejných financí v jakékoli roli.

Rozsudek není pravomocný, advokátka Metrostavu se proti němu hned v soudní síni odvolala. „Pokud se firma nebude moci ucházet o veřejné zakázky, bude to pro ni likvidační,“ prohlásila obhájkyně Dana Kořínková.

„Dvanáct procent. Na všem”

Metrostav – jako obžalovaná firma – je před soudem v dalších dvou trestních kauzách. Jeho zaměstnanci se podle obžaloby podíleli na předražení opravy kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Zakázka placená z evropských fondů měla hodnotu 65 milionů. Cena však, tvrdí státní zástupce, byla nafouknutá o 23 milionů. Rozsudek zatím nepadl.

Druhý případ se týká čtvrtmiliardové rekonstrukce hřebčína ve východočeských Kladrubech. Tady zase obžaloba tvrdí, že si firmy zakázku předem rozporcovaly – která dostane jakou část. Metrostav se toho měl také zúčastnit. Soud ovšem loni v září firmu i jejího zaměstnance nepravomocně osvobodil.

Soudkyně Říhová v Rathově kauze podrobně nevysvětlila, proč se u Metrostavu rozhodla pro zákaz zakázek a proč zrovna na tři roky (k tomu by měla ještě firma zaplatit pokutu 10 milionů).

Dá se ale předpokládat, že to souviselo s výší úplatků přesahující 30 milionů a hodnotou zakázek, která se vyšplhala přes 300 milionů. A také kvůli angažmá nejvyšších šéfů Metrostavu: obžalovaný je i generální ředitel Pavel Pilát a jeho manažer Jiří Anděl.

Pilát dostal v pátek tříletou podmínku a třímilionovou pokutu. Anděl pět let natvrdo a zaplatit musí 250 tisíc.

Metrostav si podle obžaloby fakticky napsal podmínky soutěží sám na sebe: tak, aby nikdo jiný nemohl vyhrát. V podmínkách například stálo, že vítěz nesmí zdravotnické vybavení pavilonů nakoupit od subdodavatelů. Ale že musí jít do soutěže už se zavedenými firmami, které přístroje nabízejí. A s těmi se Metrostav tajně předem dohodl.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na všem,“ hlásila ředitelka kladenského nemocnice Kottová do telefonu manželovi Petru Kottovi, členu managementu středočeských nemocnic, po jedné schůzce, na níž se probírala zakázka v nemocnici v Kladně.

„Nemůžu ovlivnit, co o mně říkají třetí osoby,“ reagoval u soudu Pilát. „V těchto hovorech docházelo k fabulacím a dezinterpretacím skutečnosti. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Manažer: Jen jsem pomáhal, nemanipuloval

Obchodní náměstek Anděl zase měl být tím, kdo s Kottovou ladil podmínky tendrů – aby měl Metrostav jistou výhru. Podle obžaloby to dokládají odposlechy z kanceláře ředitelky Kottové. Anděl u výslechu připustil, že s ředitelkou Kottovou o zakázkách mluvil. Ale nebylo v tom nic zákulisního – jen prý radil, že má do soutěže pustit firmy s patřičnými zkušenostmi.

„Když ji uděláte moc měkkou, přihlásí se vám kde kdo. Pokud máte proti sobě investora, který má po té stavební stránce malou představu, tak se mu snažíte pomoci,“ tvrdil Anděl.

Kottová i její manžel dostali v pátek od soudu osmiletá vězení, stejně jako Rath. K trestu v první části kauzy (té, v níž soudili Ratha za sedm milionů v krabici od vína) tak Kottovým v této druhé větvi případu soudkyně Říhová přihodila dva roky. Rathovi jeden rok.

Pilát, ředitel Metrostavu, už loni řekl, že celou kauzu na něj a jeho firmu někdo nachystal. Když se ho na chodbě soudu reportér Seznam Zpráv snažil ptát, proč si to myslí, utekl před kamerou. Před tím ale u soudu vypočítal, jaké by mohlo mít odsouzení pro Metrostav následky.

Polovinu tržeb firmy a jejích tří tisícovek zaměstnanců tvoří právě veřejné tendry.

Reklama

Související témata:

Doporučované