Hlavní obsah

Firma z Brna chystá roušku, která zabíjí viry. Na trhu má být do šesti týdnů

Nová rouška dokáže viry zabít.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Speciální rouška z nanovláken může pomoci proti šíření koronaviru. Oproti jiným ochranným pomůckám dokáže viry nejen izolovat, ale také zabíjet. Chystá ji brněnská společnost Respilon, která vyrábí roušky po celém světě.

Článek

Ve státech zasažených koronavirem, ale i v dalších zemích, roste strach z epidemie. Lidé stále častěji řeší, jak se před nákazou ochránit. Firma z Brna oznámila, že vyvíjí speciální roušku z nanovláken, která může proti šíření koronaviru pomoci. Oproti jiným ochranným pomůckám dokáže viry nejen izolovat, ale také zabíjet.

„Očekáváme, že vývoj dokončíme asi za čtrnáct dní. Má v sobě nanočástice oxidu mědi. Budeme je produkovat v řádu statisíců za měsíc,“ řekl majitel společnosti Roman Zima.

Speciální ústenky chce Respilon vyrábět v Izraeli. „Na trhu by se mohly objevit do šesti až sedmi týdnů,“ naznačil Zima. Cena roušky se pohybuje okolo padesáti korun.

Společnost potvrdila, že v uplynulém týdnu zaznamenala enormní zájem o respirační pomůcky. „Za celý rok jsme prodali 700 tisíc všech druhů respirátorů. Za poslední čtyři dny máme poptávku po 8,5 milionu kusů. Samozřejmě skladové zásoby jsou omezené,“ dodal Zima.

Respilon má technologické know-how, zboží s nanovlákny si nechává vyrábět po celém světě, například v New Yorku, Alicante nebo Šanghaji. Zaměstnává čtrnáct lidí, na vývoji speciálních materiálů spolupracuje s technickými univerzitami v Brně, Liberci či Zlíně.

Odborníci upozorňují lidi před zbytečnou panikou. Zájemci po celém světě ve strachu z nemoci skupují všechny možné ochranné pomůcky. Často ale z nevhodných materiálů, jako jsou papír nebo bavlna, které miniaturní viry nebo bakterie propustí. „Neříkám, že mají lidi chodit v ústenkách na českých ulicích. Nicméně pokud se vypravujete do míst, kde je nějaká nákaza, tak je vhodné se chránit. Ptají se nás třeba lidé, kteří jezdí do Asie na služební cesty. Na koronaviry stále nemáme žádnou vakcínu,“ uvedl Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Nanovlákenné materiály, které se ve zdravotnictví používají stále častěji, jsou účinné. „Díky hustotě nanovlákna dochází k mechanickému záchytu veškerých virů a bakterií,“ popsala spolumajitelka rodinné firmy Jana Zimová. Nanovlákna jsou asi tisíckrát tenčí než lidský vlas. V ústenkách slouží jako důležitá část filtru. Jejich využití v průmyslové výrobě na startu tisíciletí zařídil vědecký tým Technické univerzity v Liberci pod vedením Oldřicha Jirsáka. Na dalším vývoji spolupracují experti v Brně nebo ve Zlíně.

Situaci nyní komplikuje fakt, že se drtivá většina roušek vyrábí v Číně. Respilon tam spolupracuje se třemi továrnami. „Skrze ně zásobujeme celý svět. Čína jako největší světový producent těchto respiračních pomůcek má nyní zakázáno jakékoli zboží exportovat do zahraničí. Dotýká se to i naší výroby,“ doplnil Zima.

Kvůli embargu se firma nedostane k 750 tisícům roušek, které má uložené v čínských skladech. Koronavirem se celosvětově nakazilo okolo šesti tisíc lidí, více než stovka zemřela.

V Česku fungují pouze dvě společnosti, které vyrábějí nanotechnologické ústenky. Další firmy dovážejí různé druhy roušek a respirátorů v drtivé většině z Číny. „Také proto v Česku nejsou ústenky k dispozici,“ doplnil Malúš.

Podle Malúše je Brno „mekkou“ v nanotechnologickém průmyslu. Firma Repsilon vyrábí zdravotnické ochranné pomůcky sedm let, roční obrat má přibližně padesát milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované