Hlavní obsah

Firma z Třebíče dodala čtyři stotunové díly jaderné elektrárně v Rusku

Foto: Wikimedia Commons/Alexander Seetenky

Ilustrační fotografie – jedna z ruských jaderných elektráren typu VVER 1000

Reklama

Třebíčská společnost MICo Group dodala do jedné z jaderných elektráren v Rusku čtyři vysokotlaké ohříváky, z nichž každý váží přes 100 tun. Budou sloužit ke zvýšení výkonu zařízení. Hodnota kontraktu převýšila 100 milionů korun.

Článek

Konkrétní místo určení podle majitele společnosti Jiřího Dennera není firma oprávněna sdělovat, stejně jako přesnou cenu zakázky.

Loni na podzim novináři sledovali přepravu velkých zásobníků paliva, které firma vyrobila na míru pro jadernou elektrárnu Hinkley Point ve Velké Británii. Podobné zakázky nejsou podle Dennera pro firmu MICo neobvyklé.

Společnost MICo

Založena byla v roce 1993 jako servisní firma působící na jaderné elektrárně Dukovany.

V roce 1998 zahájila vlastní výrobu v areálu v Hrotovicích, od roku 2011 má další výrobní areál v Kramolíně.

Zaměřuje se na konstrukci a výrobu technologických částí pro jadernou a konvenční energetiku, chemický a potravinářský průmysl a na těsnění pro speciální aplikace.

Její výrobky fungují v elektrárnách v Evropě, Rusku či na Blízkém východě.

Skupina MICo Group zaměstnává kolem 450 lidí. Její obrat za rok 2018 byl 980 milionů korun.

„Tentokrát po nás chtěl zadavatel poměrně specifický vysokotlaký ohřívák, který by zvýšil stávající výkon zařízení na 109 procent,“ uvedl Denner v tiskové zprávě. Dodal, že třebíčská firma zařízení nejen vyráběla, ale také projektovala. „Poslední tři roky máme vlastní projekční kancelář, díky které dokážeme nabízet komplexní systémy unikátních parametrů,“ dodal.

Vysokotlaké ohříváky firma MICo vyrobila pro jadernou elektrárnu, která svou velkostí odpovídá českému Temelínu, tedy jadernému reaktoru typu VVER 1000. Každý ohřívák váží 108 tun a obsahuje 9 500 trubek. „Pokud by se tyto trubky vytáhly a položily za sebe, vytvořily by řetěz dlouhý 95 kilometrů,“ uvedl Denner.

Reklama

Související témata:

Doporučované