Hlavní obsah

Firmě, které půjčil exsenátor Novák, doplatí Chomutov desítky milionů

Chomutov doplatí za Kamencové jezero desítky milionů.

 

Reklama

Kauza Kamencového jezera může být příkladem, jak nevýhodné dohody se soukromníky jsou některá města v Česku s to uzavřít.

Článek

Čím byla pro Prahu Opencard, může být pro severočeský Chomutov příběh zdejšího Kamencového jezera.

Rekreační městské centrum s unikátní vodní plochou, kterou díky geologickému podloží ani v nejparnějším létě neničí sinice, se po letech vrátilo do rukou chomutovské radnice.

A teď po měsících vyjednávání se dohodla s firmou CV Relax, že jí zaplatí za vše, co tato soukromá společnost v areálu Kamencového jezera postavila.

Příběh, který jako symbol klientelismu na severu Čech dávno překročil hranice regionu, se uzavírá.

Video: Chomutov bude mít klid, žaloby nehrozí, říká primátor

Video: Radek Nohl

Pronájem na 50 let

Kauza Kamencového jezera může být příkladem, jak nevýhodné dohody se soukromníky jsou některá města v Česku ochotna uzavřít. V éře, kdy na chomutovské radnici vládli politici místní ODS, CV Relax dostal jezero do pronájmu na padesát let.

Už po osmi letech se ale nová politická garnitura města rozhodla smlouvu vypovědět. Důvodem byl fakt, že Chomutov na pronájmu prodělával.

Firma CV Relax platila roční nájem 250 tisíc a inkasovala peníze za vstupné do areálu či ubytování. Město naopak muselo hradit veškeré výdaje za údržbu. Ročně šlo o několik milionů korun.

A nyní, pokud v dubnu dohodu potvrdí zastupitelé, dostane CV Relax přes třicet milionů korun.

Obchodní rejstřík uvádí, že jediným akcionářem firmy je Zdeněk Fojtík.

Svou roli tu však má i místní podnikatel Alexandr Novák. Loni řekl Fojtík Reportérům ČT, že právě Novák se finančně na projektu podílel. Poskytl mu několikamilionovou půjčku na investice do Kamencového jezera.

Navíc Alexandr Novák přišel na chomutovskou radnici v prosinci 2015 jako zástupce firmy CV Relax vyjednávat s tehdejším primátorem Danielem Černým. Bylo to v době, kdy město začalo řešit, že smlouvu společnosti vypoví.

Právě Černý ještě před koncem loňského roku jednal s CV Relax o tom, že firmě zaplatí méně. Konkrétně šlo o částku o zhruba deset milionů menší.

„CV Relax trval na svých 32 milionech. My jsme řekli, pojďme se bavit o nějakých dvaceti dvaadvaceti milionech - a s tím jsme se rozešli,“ popisuje situaci Černý. Jenže v prosinci byl odvolán, jeho hnutí PRO Chomutov skončilo v opozici, a nová koalice se s firmou dohodla.

Podle primátora Chomutova Marka Hrabáče posudky stanovily cenu nemovitostí nebo kanalizace na 34,3 milionu. Tato částka bude ale snížena o dotaci, kterou CV Relax dostal od Ústeckého kraje. Na účet firmy má jít něco málo přes 32 milionů korun.

„Bude se platit podle znaleckých posudků. Nic navíc,“ potvrdil dohodu i advokát CV Relax Daniel Volák.

Primátor odmítá, že by chtěli dát firmě příliš. „Je to maximum možného, co jsme mohli dohodnout,“ uvedl Hrabáč. „Teď dohoda leží u právníků. Tam by mělo být vše zakotveno, když vyplatíme peníze a podepíšeme dohodu, tak by neměl hrozit jakýkoliv další spor,“ doplnil Hrabáč.

Chomutov držela firma v šachu

Peníze město zaplatí za několik staveb. Třeba vybudování areálu na okraji jezera, kde byla diskotéka, stálo přes 18 milionů. Nové bary vyšly na více než dva miliony, kanalizace na asi 3,3 miliony a záchody na dalších 2,4 milionu.

Město je v komplikované situaci. Třeba přívod vody k záchodům nebo kanalizace nejsou v majetku města. Vlastní je právě soukromá společnost CV Relax. Bez vody nemůže město WC nebo sprchy provozovat.

Kamencové jezero je jediné svého druhu na světě. Vysoký obsah kamence ve vodě zabraňuje růstu řas a sinic. Každý rok k němu jezdí tisíce lidí. A Chomutov zde chce letos vybudovat nové molo. To by mělo být ve stylu první republiky a město za něj zaplatí okolo čtyřiceti milionů korun.

Reklama

Doporučované