Hlavní obsah

Firmou roku 2020 je Lasvit, živnostníkem farmář Kublák

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2020 je společnost Lasvit, která vyrábí světelné instalace na zakázku.

Článek

Mezi živnostníky v soutěži Moneta Živnostník roku 2020 zvítězil Kamil Kublák, který má farmu a obchod se zemědělskými produkty. Výsledky 15. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny dnes na pražském Žofíně.

Sklářské výrobky Lasvitu znají zákazníci v několika desítkách zemí. Firma navrhuje a vyrábí nejen světelné instalace, ale také kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Více než 2000 jejích světelných instalací zdobí hotely, soukromé rezidence a další komerční i nekomerční prostory.

Druhou příčku obsadila šumperská společnost Tilak, která vyrábí outdoorové oblečení. Bronz získal Titan - Multiplast. Portfolio výrobků a služeb firmy je rozdělené mezi stavebnictví, průmysl a strojírenství, automobilový průmysl, reklamy a design.

Historie statku vítězného živnostníka Kubláka se začala odvíjet před rokem 1752. Rodina hospodařila na gruntu nepřetržitě do roku 1958, do nucené kolektivizace. Po revoluci, v roce 1991, začala farma znovu žít. Dnes obhospodařuje přes 200 hektarů zemědělské půdy. Nosným programem jsou konzumní a loupané brambory.

Stříbro mezi živnostníky vybojoval masér Karel Giebisch, který je zrakově handicapován. Bronzová příčka patří Zdeňku Oravcovi, který obnovuje kulturní památky.

Firmy se hodnotí na základě finančních ukazatelů. Jejich pořadí v jednotlivých krajích určuje odborná porota. Do celorepublikového finále postupuje 14 vítězů krajských kol. Vítěze finálového kola určuje celostátní porota. Ve finálovém kole záleží na tom, jak se účastníci soutěže orientují v konkurenčním prostředí, jak ambiciózní a reálné jsou jejich podnikatelské plány a jak přispívají k rozvoji okolí.

Do krajského finále Živnostníka roku postupuje deset živnostníků z každého kraje. Finalisty krajského kola hodnotí odborná porota. Do celorepublikového finále postupuje 14 vítězů krajských kol. Vítěze finálového kola určuje celostátní porota. Vítězní živnostníci ze všech krajů se před ní osobně prezentují. Vyhlašovatelem soutěže jsou Hospodářské noviny.

Reklama

Doporučované