Hlavní obsah

Firmu jim zabavili nacisté i komunisté. Rodina Deutschových se přijela na svůj lihovar podívat až z Brazílie

Foto: Seznam Zprávy

Deutschovi vlastnili také dům v dnešní Mášově ulici. Žili zde však jen krátce od roku 1937. I ten jim poté zabavili nacisté. Dnes jsou před domem takzvané kameny zmizelých, které rodinu připomínají.

Reklama

Před válkou patřil židovské rodině Deutschových v Brně lihovar a octovar. Nacisté jim však firmu zabavili. Po válce se jim vrátila, ale po roce o ni s nástupem komunismu opět přišli. V roce 1948 emigrovali. Vnuk Moritze Deutsche, jednoho z bratrů firmy Bratři Deutschové, se nyní přijel se svými syny až z Brazílie podívat do Česka na místo, kde strávil prvních osm let svého života.

Článek

Před válkou jim patřil úspěšný lihovar a octovar. Byli však Židé a jejich firmu jim zabavili nacisté a později i komunisté. Členové rodiny Deutschových se nyní přijeli až z Brazílie podívat na budovu lihovaru v Brně v ulici Pekařská. Osmasedmdesátiletý Peter Deutsch se v Brně narodil a strávil tam prvních osm let svého života. Poté se svým otcem emigrovali.

Peter Deutsch je vnukem Moritze Deutsche, jednoho z bratrů z názvu firmy Bratři Deutschové. Druhým z nich byl Otto Deutsch, který se svou ženou zemřel v roce 1942 v ghettu ve Varšavě. Po válce se otci Petera Deutsche podařilo získat firmu v restitucích zpátky. O rok později se jí však zmocnili komunisté. „Otci nabídli, že může ve firmě zůstat jako ředitel, ale ne majitel. To odmítl,“ vzpomíná Peter Deutsch. Ještě ten rok, tedy v osmi letech, s otcem emigrovali do Rakouska. „Tam jsme zůstali asi do mých patnácti,” řekl Peter Deutsch. Z Rakouska emigrovali do Brazílie, kde žije dodnes.

Dnes má dva dospělé syny Dirka a Henriquea. Dirk žije v Anglii a Henrique ve Španělsku. V Brně se sešli na rodinnou dovolenou po Evropě za místy Peterova mládí. „Je zajímavé tohle všechno vidět. Miluji historii a je úžasné vidět místa, kde můj otec strávil své dětství,” sdělil Dirk Deutsch. Kromě Brna navštíví i třeba Rakousko. „Myslím si, že je důležité, aby lidé věděli, odkud pocházejí. Jsem rád, že jsem mohl svým synům ukázat něco z jejich minulosti,” shrnul Peter Deutsch. Deutschovi vlastnili také dům v dnešní Mášově ulici. Žili zde však jen krátce od roku 1937. I ten jim poté zabavili nacisté. Dnes jsou před domem takzvané kameny zmizelých, které rodinu připomínají.

Rodina Deutschových se po revoluci zajímala o restituci svého majetku. Nesplňovali však několik podmínek. Neměli třeba české občanství. V současné době patří budova soukromníkovi, který prostor pronajímá The Distillery. Jedná se o koncept sociálního reaktoru. Ten se zabývá konverzí stávajících budov, které už neslouží své původní funkci, a nabízí jim nové využití. „Věnuji se historii budovy lihovaru. Dojalo mě, že jsem se s rodinou Deutschových mohl dnes opravdu setkat a popovídat si s nimi,” řekl spoluzakladatel sociálního reaktoru Viktor Odstrčilík. Budova nyní slouží především jako studio a kancelář pro mladé architekty. Také však jako kulturní prostor pro veřejnost. V létě tam grilují nebo si tam lidé mohou zajít na kávu.

Reklama

Související témata:

Doporučované