Hlavní obsah

Firmu, která se s EU dohodla na dodávkách vakcíny, ve Francii vyšetřují

Foto: Profimedia.cz

Rodiny poškozené vedlejšími účinky léku na epilepsii.

Reklama

Francouzská farmaceutická firma Sanofi čelí vyšetřování kvůli léku na epilepsii, který zapříčinil smrt plodu těhotných žen. A je to právě Sanofi, se kterou se domluvila EU na zásobách koronavirové vakcíny.

Článek

Látka, která se užívá k léčbě epilepsie, se nazývá valproát. Firma Sanofi ji zpracovává do léku Dépakine, který je běžný na francouzském trhu. Léčivo má ale vážné vedlejší účinky pro těhotné ženy. V tisících případech užívání valproátů zapříčinilo fyzické i psychické problémy narozených dětí. Několik případů skončilo i smrtí.

Nyní se otevřelo vyšetřování farmaceutické firmy. Ta jakékoliv pochybení odmítá a tvrdí, že o potenciálních vážných vedlejších účincích informuje už dlouho. Poškozené rodiny a jejich právníci ale oficiální vyšetřování označují za „velké vítězství“.

Francouzský deník Le Monde, který o otevření případu informoval jako první, hovoří o nové etapě francouzské jurisdikce. Případy vážných nežádoucích účinků totiž evidují už od osmdesátých let minulého století. Na trhu je lék od roku 1967. „Nelze popřít, že je přímá souvislost mezi užíváním léku a způsobenou újmou,“ odůvodnili vyšetřování soudci.

V aféře firmy Sanofi figuruje 79 lidí. Těm by po případném rozsudku mohla firma Sanofi platit až 80 milionů eur. Reálné počty obětí jsou ale o dva řády vyšší. Mezi lety 1967 až 2016 se neurologické problémy (mj. i autismus) týkaly až 30 tisíc dětí, jejichž matky během těhotenství braly lék na epilepsii. Čtyři případy v letech 1990, 1996, 2011 a 2014 skončily fatálně.

Podle soudců také firma Sanofi v minulých třiceti letech informovanost o vážných vedlejších účincích léku Dépakine (valproátu) omezila na minimum. Nic také podle důkazů nenasvědčuje tomu, že by se firma snažila problém aktivně řešit, ať už na úrovni komunikační, ale také výzkumné. „Naopak, firma se snažila předejít možnému risku v byznysu,“ píší.

Je to právě firma Sanofi, jež se s Evropskou unií dohodla na zásobování vakcíny na covid-19, kterou vyvíjí, a to ve výši 300 milionů dávek. Evropská komise (EK) uzavření dohody se Sanofi oznámila minulý týden. Každý z členských států bude mít podle EK možnost vakcíny zakoupit v případě, že klinické zkoušky prokážou účinnost a bezpečnost očkovací látky.

Reklama

Související témata:
Sanofi

Doporučované