Hlavní obsah

Firmu zlikvidovaly zajišťovací příkazy, její majitel po třech letech stanul před soudem. Viní ho ze zneužití evropské dotace

Tři roky po zajišťovacích příkazech, které zlikvidovaly rodinnou firmu, dostal její majitel šanci se obhájit u soudu. Zpovídá se tam ze zneužití šestnáctimilionové evropské dotace na nákup nového zařízení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po téměř třech letech od chvíle, kdy zajišťovací příkazy dostaly do konkurzu rodinnou firmu z Chrudimska, se případ dostal před pardubický krajský soud. Ten začal rozplétat údajný dotační podvod, v němž má hlavní roli hrát zmiňovaná firma na výrobu chemikálií. Její majitel měl spolu s dalšími třemi lidmi podle obžaloby zneužít evropskou dotaci ve výši 16,4 milionu korun. První den hlavního líčení obžalovaní popisovali průběh řízení a upozornili i na pochybení policie.

Článek

Případ údajného dotačního podvodu při nákupu stáčecích linek na chemikálie dnes začal prověřovat Krajský soud v Pardubicích. Podle obžaloby měl podnikatel Michal Kovárník z Chrasti u Chrudimi spolu s dalšími třemi muži podvodem získat šestnáctimilionovou dotaci na nové zařízení firmy.

Místo dvou automatických plnicích linek, takzvané vyfukovačky lahví a kompresoru, měl pořídit jen jednu linku a vyfukovací zařízení, jehož cenu několikrát navýšil. Za druhou linku pak měl vydávat svoji stávající plnicí linku, kterou fiktivně prodal.

Firma skončila svoji činnost po zajišťovacích příkazech Finanční správy. Jejímu majiteli hrozí pět až deset let ve vězení.

Navázala policie na konstrukci Finanční správy?

„V tomto okamžiku jsme rádi, že se celá záležitost dostala před soud, protože FÚ si vytvořil jakousi konstrukci, na kterou policie navázala. My doufáme, že u soudu budeme mít možnost a příležitost předložit i ty důkazní návrhy, kterými se instituce odmítaly zabývat,“ uvedla pro Seznam Kovárníkova právní zástupkyně Šárka Vesková.

Kovárník před soudem detailně popsal jak své podnikání, tak projekt na nákup linek, na který jeho firma získala dotaci, kvůli níž nyní stojí před soudem.

Majitel firmy: Policie neprohlédla všechno

Při ohledání místa podle něj policie neprohlédla celý areál, a neviděla proto všechny stroje, které firma měla.

„Policie nehledala všechny stroje. Byl jsem přítomen rozhovoru se znalcem, který policistům řekl, že by se měli jít podívat ještě tam a tam. Policista mu odpověděl, že už mají vše, co potřebují,“ popsal a dodal, že policisté by tam našli další stroje.

Finální kontrolu před vyplacením dotace podle něj dělalo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Nebyly shledány chyby.“

Pochybení podle Kovárníkovy výpovědi nenašel při první kontrole ani Finanční úřad Chrudim.

Specifický obor: stáčení chemikálií

Michal Kovárník před soudem zároveň velice podrobně popisoval specifika svého podnikání a strojů, které jsou potřeba. Jeho firma KM Plus nejprve začínala s přečerpáváním chemikálií z velkoobjemových balení do maloodběratelských obalů.

Šlo nejčastěji o kyseliny a louhy. Postupně firma začala s vlastními výrobky a vyráběla také takzvané privátní značky pro jiné firmy, například stavební lepidla. V roce 2014 jejich linkami proteklo šest až osm tun chemikálií denně, expandovali také na slovenský trh a z pronajatých prostor v Pardubicích se přesunuli do většího areálu v Chrasti u Chrudimi.

Byl to právě vyráběný sortiment a jeho rozdílnost, které měly velký vliv na plnicí linky. „Kyseliny ničí kovové součásti, rozpouštědla pak rozleptávají plasty a pryže. Stoje je nutné neustále přestavovat, aby se mohly střídat tekutiny, které chceme plnit. Něco jsme museli měnit několikrát týdně,“ popsal. Stejně odůvodnil i výměny štítků na přístrojích. Kovové štítky prý výpary z kyselin zlikvidovaly, bylo je proto nutné vyměnit.

Vyrobili osm tun chemikálií denně

Obžaloba ho viní i z toho, že pořízená automatická linka byla určená pouze pro plnění neagresivních produktů. „Těmi stroji protekly stovky tisíc litrů plněných kapalin. Za mě byly stroje v požadované kvalitě, půl druhého roku jsme na nich plnili osm tun látek denně,“ argumentoval Kovárník.

K zakázce se vyjádřil i druhý hlavní obžalovaný Martin Kapitán, jehož firma Stavby Kapitán byla dodavatelem zakázky. Firma sama provedla drobné stavební úpravy, technologii kompletně zadali jiné firmě. „Znal jsem v ní pana Macha (Roman Mach, další z obžalovaných, pozn. redakce), s nímž jsme v minulosti realizovali spoustu zakázek, a já věřil jeho schopnostem,“ uvedl Kapitán.

Ten přiznal, že od Kovárníka odkoupil starou plnicí linku, kterou si uložil jako jakousi pojistku, kdyby se jím dodaná linka rozbila. „Kdyby něco nefungovalo, měli jsme starou linku. Aby se nepřerušila výroba, než to spravíme. Kdyby stroje nejely, platili bychom vysoké pokuty,“ vysvětlil.

Další dva stroje se prodaly na Slovensko.

Další obžalovaní odmítli vypovídat

Soud se dlouze zabýval i nedodaným kompresorem, který byl podmínkou dotace. „Nestihli jsme ho dodat. Aby Michal Kovárník mohl vyrábět, sehnal si kompresor jiný a nás tlačil k dodávce,“ uvedl Kapitán.

Kovárník přiznal, že nedodání kompresoru poskytovateli dotace neoznámil. „Chtěl jsem předejít problémům a doufal jsem, že do té doby kompresor přijede,“ uvedl Kovárník, který Kapitána znal z minulosti, kdy firma Stavby Kapitán vyhrála výběrové řízení na jednu z jeho stavebních zakázek.

Jako spolupachatelé jsou obžalováni ještě Jan Sadlon a Roman Mach z jedné z dodavatelských firem Martina Kapitána. Oba odmítli vypovídat.

Reklama

Doporučované