Hlavní obsah

Firmy mají v rukách pořád jen slib. Spuštění záchranného programu se vleče

Žádosti vyřídíme během několika dní. Šéf České spořitelny Tomáš Salomon promluvil o COVID III.

Reklama

Termín spuštění největšího záručního programu COVID III, do kterého má stát nalít 150 miliard, opět není zcela jasný. Podle Tomáše Salomona z České spořitelny, to nebude možné okamžitě po schválení vládou.

Článek

Stále není jasné, kdy budou moci podnikatelé žádat o úvěry, které budou podpořené programem COVID III.

Spuštění programu hned v pondělí 18. května poté, co ho má schválit vláda, není podle šéfa České spořitelny Tomáše Salomona reálné. Přitom právě soukromé banky by měly nově úvěry vyřizovat. Žadatelé tak nebudou muset jednat s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB).

„Bude trvat ještě několik dní až týden nebo dva, než se bude program čerpat,“ mírnil očekávání Salomon na čtvrteční online diskuzi ohledně programu COVID, již pořádal Svaz průmyslu a dopravy a které se účastnil mimo jiné i ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Ostatně i následující reakce Ministerstva průmyslu a obchodu na otázku Seznam Zpráv, jestli se program zvládne spustit rovnou v pondělí, byla nejednoznačná.

„Na brzkém startu programu COVID III intenzivně pracuje nejen MPO,“ reagovala Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu.

Schválení EU, podepsání smluv s bankami

Než se COVID III spustí, je třeba vyřešit několik překážek a náležitostí. Program musí být schválený Evropskou komisí – podle ministra Karla Havlíčka by se to mělo stihnout do pondělního jednání vlády. Stejně tak se musí podepsat smlouvy mezi ČMZRB a právě komerčními bankami.

„Mezi bankami řešíme poslední dva body. Dá se to do pondělí zvládnout,“ konstatoval na diskuzi Karel Havlíček s odkazem, že jde o problémy s případným zveřejňováním příjemců státem zaručeného úvěru.

„Věřím, že to do té doby všechno zvládneme. Byl bych rád, kdyby se to v pondělí na vládě uzavřelo,“ dodal Havlíček.

Ředitel České spořitelny, jedné z největších bank v zemi, naopak upozorňoval, že samotné banky dokážou v okamžiku, kdy bude výzva vypsaná, na žádosti reagovat rychle. Zpracování by mělo trvat dny. Ovšem na úvěr podle Salomona nedosáhne každý – už z toho důvodu, že větší část rizika ponesou banky. Stát totiž bude ručit za úvěr do 30 procent. Opět je zřejmé, že podnikatelé silně zasažení mimořádnými opatřeními budou mít problém, aby na úvěry dosáhli.

Reálně má státní záruka pro firmy znamenat, že úvěr, jejž si firmy sjednají, bude za podobných podmínek, na které byly zvyklé před krizí.

„Finální cena úvěru odpovídá riziku, které banka ponese, a ceně peněz,“ dodal Salomon s tím, že banky na žadatele přenesou i poplatek, který bude vybírat ČMZRB za sjednání záruk.

Reklama

Doporučované