Hlavní obsah

Firmy nemají na toaleťák a vy nešetříte, pustili se poslanci do Schillerové

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová čelí členům rozpočtového výboru (ilustrační foto).

Reklama

Rozpočtový výbor griluje ministryni financí před třetím čtením znovu upraveného rozpočtu pro letošní rok, v němž Schillerová počítá s půlbilionovým schodkem.

Článek

Opoziční poslanci na rozpočtovém výboru před třetím čtením novely rozpočtového zákona znovu tlačili ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby sáhla k alespoň základním provozním úsporám, aby nebyl schodek rozpočtu, jenž je naplánován na půl bilionu, tak drastický. Schillerová to odmítla.

„Všechny firmy, které teď bojují o život, řežou své provozní náklady na dřeň, nemohou si dovolit koupit ani toaletní papír. Ale státní úřady v téhle situaci co? Ty jsou happy, mají rozpočet 2019 a vyplácejí si statisícové odměny. Vy si neuvědomujete tu naprostou aroganci vůči těm firmám, které bojují o existenci a vy nejste schopni ušetřit ani korunu? Jste jim schopna se podívat do očí? Já ne,“ pustil se do ministryně poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Ve firmě máme mnohem větší flexibilitu, vláda má strašně omezené možnosti, co může udělat. Tady už se přišlo na to, že stát jako firmu zcela jistě řídit nejde,“ snažil se ministryně zastávat její stranický kolega Pavel Juříček (ANO).

„Při takovéto krizi by jakýkoliv odpovědný ministr financí hledal aspoň drobné úspory v provozu státu. Rozpočet se někam řítí jako utržený vagon, nevíme, kam a kdy narazí, a paní ministryně se na to jen dívá a přičítá další výdaje,“ uvedl Jan Skopeček z ODS, který novelu označil za precedent, uplynulé pravicové i levicové vlády vždy úspory hledaly.

„V době bezprecedentní hospodářské krize, která nemá obdoby od 30. let minulého století, prostě nebudu dělat škrty. Nevíme, co bude. Udělám je v roce 2021, na to se spolehněte, už jsem to kolegům řekla a sama půjdu příkladem,“ odbyla ho Schillerová.

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) ministryni připomenula, že si stát v uplynulých letech, kdy se ekonomice dařilo, nevytvořil úspory na hubenější časy. „Říkáte, že máme bezprecedentní krizi, ale v době, kdy se bezprecedentně dařilo, jste nespořila. Byli jsme s kolegy v Německu v Bundestagu před schvalováním jejich rozpočtu a tam jasně zaznělo, že spoří desítky miliard na horší časy. My jsme nenaspořili nic.“

Reklama

Doporučované