Hlavní obsah

Firmy osekávají náborové plány. Některé už se k nim nikdy nevrátí

Foto: SAP Services

Nabírat se chystá státní správa, zdravotnictví, vzdělávání nebo skladování. Ilustrační fotografie.

Reklama

Většina firem v Česku změny v počtu pracovních sil neplánuje, a když už, budou víc propouštět než přijímat. Více zaměstnavatelů si myslí, že se do stavu před pandemií už nevrátí. Vyplývá to z průzkumu ManpowerGroup.

Článek

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro první čtvrtletí roku 2021. V 509 firmách v Česku zkoumala, jak se změní počet jejich pracovníků v prvních měsících příštího roku.

Výsledky průzkumu nasvědčují tomu, že více společností bude počet pracovních sil snižovat než nabírat. Z dat vyplývá, že přijetí nových zaměstnanců v prvních třech měsících příštího roku zvažuje osm procent firem, zatímco devět procent nejspíš bude propouštět. Většina zaměstnavatelů (77 procent) ale během prvního čtvrtletí změny v počtu pracovníků neplánuje.

„Na trhu práce probíhá několik protichůdných tendencí. Vidíme masivní odchody lidí z gastronomie, úplně zamrzlý trh práce ve výrobě, nábory v e-commerce a logistice, nedostatek lidí s technickým profilem a velmi omezenou schopnost trhu přesouvat velké počty lidí do jiných sektorů,“ uvedla v tiskové zprávě Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Předpoklady zaměstnavatelů v různých regionech se liší. Nejoptimističtěji situaci vidí zaměstnavatelé v Čechách. Očekávají náborové aktivity s čistým indexem trhu práce plus čtyři procenta. Naopak ti pražští čekají útlum s indexem dvě procenta. To znamená mírné zlepšení oproti předchozímu čtvrtletí, zatímco region Čechy oslabil. Také Morava hlásí oslabení náborových aktivit o osm procentních bodů.

Krize v roce 2020 ovlivní i situaci na trhu práce v následujících měsících. Podle průzkumu čtyři ze sedmi odvětví předpokládají, že budou nabírat nové zaměstnance. Nejsilnější náborové plány má státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura, doprava, skladování a komunikace. Další nárůst pracovních sil očekává zpracovatelský průmysl, stavebnictví a odvětví finančního pojištění, nemovitostí a dalších služeb.

Hůře na tom jsou ubytovací zařízení a stravování, jejichž index je na hodnotě -28 procent. „Největší propouštění přišlo v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, kde podle našeho aktuálního průzkumu bude nadále 28 procent firem propouštět. Lidé uvolnění v této oblasti hledají práci nejčastěji ve službách, logistice a administrativě,“ komentuje situaci Rezlerová. Pozitivně to podle průzkumu nevypadá ani u zemědělců, myslivců, lesníků, rybářů, těžby nerostných surovin, velkoobchodu a maloobchodu.

Také na otázku, kdy firmy očekávají návrat náborových aktivit na úroveň před pandemií covidu-19, respondenti odpovídali různě. 23 procent z nich předpokládá, že se tak stane do jednoho roku, z toho pět procent do tří měsíců. 64 procent zaměstnavatelů však tvrdí, že se k původnímu stavu nevrátí už nikdy. Předešlé čtvrtletí si to myslelo 54 procent firem, což znamená, že se výhledy deseti procent z nich zhoršily.

Zvyšování či snižování počtu pracovních sil zvažují i společnosti ve zbytku světa. ManpowerGroup provedla výzkum u zaměstnavatelů ve 43 zemích. 34 z nich v příštím čtvrtletí plánuje nabírat nové zaměstnance, v sedmi dalších zemích předpokládají, že budou počet pracovníků snižovat. Ve dvou očekávají stagnující trh práce.

Náborové aktivity v porovnání s předchozím čtvrtletím posílily ve 32 zemích, v dalších šesti oslabily a ve zbytku zůstala situace beze změny. Nejsilnější trh práce očekává v příštím roce Tchaj-wan, USA, Austrálie a Brazílie. Nejméně pracovních sil budou nabírat zaměstnavatelé ve Švýcarsku, Rakousku, Panamě a Hongkongu.

Reklama

Doporučované