Hlavní obsah

Firmy přitvrdily v podpoře očkování. Slibují tisíce korun i týden volna navíc

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Očkování je jedinou cestou z krize, varují podnikatelské svazy. Vědí to už i firmy v Česku, které očkovaným zaměstnancům nabízí stále lepší odměny. Někde nabízí několik dní volna, jinde tisícové bonusy.

Článek

Skutečný návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň se bez očkovaných obyvatel nestane, varují podnikatelské svazy zaměstnavatele. Vyzývají je proto, aby na své zaměstnance apelovali v otázce očkování proti koronaviru. Podle Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR by podniky v Česku měly navíc zvážit další benefity pro ty, kteří očkování podstoupí.

Výzva ze strany podnikatelských svazů přichází v reakci na další zrychlení nárůstu počtu případů nakažených koronavirem. Podle jejich vyjádření je očkování a dodržování protiepidemických opatření jediný způsob, jak v bude v Česku možné zajistit v dalších měsících normální fungování.

„V době, kdy firmy musí dohánět rok a půl ekonomického výpadku, jsou jakékoliv další prostoje obrovským rizikem. Vyzývám proto naše podnikatele, ať zaměstnance motivují, co to jde. Je proto třeba jim výhody očkování stále připomínat a také je motivovat nejrůznějšími benefity,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že na očkování závisí celá makroekonomická stabilita ČR.

Firmy přináší vylepšené benefity

O zaměstnaneckých benefitech pro očkované takzvaně za odměnu se začalo debatovat už před několika měsíci, kdy byla vakcinace v nejfrekventovanějších věkových skupinách, které firmy evidují, ještě doslova v plenkách. Někde se vyplácely drobné finanční odměny, jinde se dával den volna.

Dnes firemní očkovací benefity ale postoupily zase o krok dál a je vidět, že firmy se k očkování jejich zaměstnanců snaží motivovat stále víc.

Naši kolegové mohou využít až 5 dní péče navíc k řešení složitých situací spojených s covidem-19.
Michaela Průchová, ČSOB

Příkladem je skupina ČSOB, kde místo dne volna po očkování, což zavedl například Vodafone nebo Lidl, banka pro své zaměstnance nabízí volných dnů hned pět.

„Naši kolegové mohou využít až 5 dní péče navíc (tzv. care days) k řešení složitých situací spojených s covidem-19, a to i pro očkování proti němu, následný klidový režim a zotavení v případě reakce organismu na očkování nebo také pro doprovod rodinných příslušníků na očkování,“ sdělil pro SZ Byznys Michaela Průchová, z externí komunikace ČSOB.

Podle jejích slov od začátku roku 2021 tuto možnost využilo 2 628 zaměstnanců.

Za jednu dávku dva tisíce

S jinou variantou benefitu přichází také mladoboleslavská Škoda Auto, jež nedávno vyhlásila na základě dohody s Odbory KOVO motivační program na podporu očkování zaměstnanců proti nemoci covid-19.

Každý zaměstnanec, který se už nechal v rámci státního systému očkovat nebo absolvuje kompletní vakcinaci do konce září, získá jako odměnu body do interního programu benefitů v hodnotě až 2 × 2 000 korun nebo až dva dny volna. „Cílem je ještě zvýšit podíl očkovaných a dále omezit riziko šíření nemoci ve firmě i společnosti jako celku,“ říká tisková mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová.

Na home office nikdo nechce

Přestože firmy svým zaměstnancům za očkování nabízejí stále zajímavější benefity, k přechodu zpět z kanceláře na povinný home office se zatím nechce nikomu. Epidemická situace podle vyjádření některých firem, které SZ Byznys oslovily, není zatím tak vážná.

Pokud dojde k výraznému nárůstu šíření nákazy, budeme zvažovat, zda kanceláře znovu nezavřeme.
Dominika Kalašová, Avast

„V tuto chvíli povinný přechod na práci z domova zavádět neplánujeme. Pečlivě však sledujeme průběh pandemie ve všech zemích, kde máme pobočky. Pokud v některé dojde k výraznému nárůstu šíření nákazy, budeme zvažovat, zda pro větší bezpečí zaměstnanců kanceláře znovu nezavřeme. Přesnou hranici v tuto chvíli nejsme schopni stanovit, vždy budeme hodnotit celkovou situaci v dané zemi dle nařízení vlády,“ sdělila například Dominika Kalašová, která za společnost Avast komunikuje s médii.

Jiné firmy ale od minulého roku vzaly práci z domova doslova za svou. Příkladem je společnost Vodafone, která se u home office rozhodla zůstat dlouhodobě.

„Home office je u nás stále nejen běžnou, ale u většiny pozic dokonce preferovanou formou práce. Například zaměstnanci naší firemní centrály v Praze-Stodůlkách docházejí do kanceláří jen minimálně. Naše budovy jsou přístupné pouze do 25 % kapacity, dokud nebude očkováno aspoň 50 % populace Česka ve věkové skupině 35 až 39 let,“ sdělil Ondřej Luštinec, tiskový mluvčí společnosti Vodafone.

Testovat se bude dál

Očkování je podle slov Vladimíra Dlouhého z Hospodářské komory nezbytné také proto, aby se podzim obešel bez komplikací a zatížení zdravotnického systému. „Nejen průmyslové podniky, ale v podstatě všechny firmy ušly od loňského března obrovský kus cesty. Mnoho z nich dodnes pravidelně testuje zaměstnance, umí zabezpečit epidemická a další interní opatření. Byla by proto škoda, kdyby jejich snaha v následujících týdnech ztroskotala kvůli slabé proočkovanosti,“ upozorňuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

A jak to vypadá, firmy plánují testovat své zaměstnance i nadále. Například ke vstupu do budovy Vodafone potřebuje zaměstnanec negativní test, který není starší než 7 dnů. Zároveň je potřeba mít vyplněné čestné prohlášení, které má pomoci s dodržováním ochrany zdraví zaměstnanců.

„Zaměstnanec se testovat nemusí, pokud od jeho pozitivního testu, tedy od prodělání nemoci, neuplynulo více než 180 dní nebo je očkovaný. U obou výjimek ale platí, že zaměstnanec nesmí při cestě do práce jevit žádné příznaky nemoci covid-19 a musí mít vyplněné prohlášení a rezervovat si místo v kanceláři,“ dodává k úplnosti Luštinec z Vodafone.

V ČSOB je od 1. září interním pravidlem nosit respirátor po celou dobu pobytu na pracovišti, pokud se na daného kolegu nevztahuje jedna z uvedených výjimek – dokončené očkování, prodělání onemocnění covid-19 a ochranná lhůta 180 dní nebo pravidelné testování.

„Tuto skutečnost zaznamenáváme před vstupem na pracoviště do zaměstnanecké aplikace,“ řekla Michaela Průchová za ČSOB.

Počty nakažených dál rostou

Současný vývoj počtu nakažených koronavirem v Česku ukazuje nárůst. Ve středu přibylo v Česku celkem 376 nově nakažených, ve srovnání s předešlým dnem, kdy testy odhalily 583 případů nákazy, tak došlo sice k výraznému poklesu, proti předešlé středě jde ale stále o nárůst. Minulý týden přibylo jen 262 případů.

A vyšší čísla nakažených covidem se začínají projevovat i v nemocnicích. Lékaři evidují 96 pacientů, minulou středu jich bylo 53. Více než devadesát procent z nich není očkovaných. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví a tvrzení nemocnic, které Seznam Zprávy oslovily.

Nejvyšší proočkovanost je zatím v nejstarších věkových skupinách, lidé starší 60 let již překročili hranici 70 procent. U mladších skupin zatím není proočkovanost druhou dávkou vysoká.

Reklama

Související témata:

Doporučované