Hlavní obsah

Firmy pociťují dopady krize. Snižují počet pracovních míst i mzdy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Koronavirová krize zasáhla podnikání mnoha firem v Česku, které se s ní nyní snaží popasovat. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy České republiky mají společnosti nedostatek zakázek, snižují mzdy i počet pracovních míst.

Článek

Stát by firmám na cestě z krize mohl pomoct tím, že zlepší podmínky pro investice. „Už jednáme s ministerstvem financí například o zrychlení daňových odpisů. Firmy by rychleji dostaly výdaje na investice do nákladů. Z našeho průzkumu vyplynulo, že takové opatření by pomohlo firmám z automobilového, chemického či elektrotechnického průmyslu,“ uvádí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle Hanáka je pro posílení odolnosti podniků vůči podobným krizím také důležitá spolupráce mezi firmami a akademickou sférou. Také by jim měly být usnadněny investice do výzkumu a vývoje.

V prázdninových měsících více než polovina firem předpokládá propad zakázek o více než 20 procent. Meziročně se jim sníží poptávka o 20–40 procent. V dubnu zakázky klesly 43,5 % firem, v květnu se jejich počet zvýšil na 70 procent.

„Čistě restriktivní omezení ze strany státu jako na začátku epidemie se už na omezení výroby podílí v menším měřítku. Nyní jsme ve fázi, kdy se efekty krize u nás i v zahraničí přelévají do reálné ekonomiky právě prostřednictvím úbytku zakázek,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák.

Snížení poptávky o více než 20 procent předpokládají společnosti z oblasti automobilového, elektrotechnického, sklářského a chemického průmyslu. Stejný osud očekávají slévárenské a strojírenské společnosti, ale také výzkumné organizace.

Nedostatek zakázek brzdí společnosti v návratu k době před pandemií covid-19. Snížení poptávky dělá problémy 74,2 % společností. Polovině firem komplikují situaci potíže jejich obchodních partnerů, stěžují si však také na neschopnost státu včas pomoci, nepřítomnost pandlerů či zaměstnanců na home office.

Čekání na září

Od dubna také vzrostl počet firem, které začaly propouštět. Z původních 4,7 procenta se podíl vyšplhal na 14,2 %. 16 procent firem navíc stále zvažuje, jestli se k propouštění přiklonit, nebo ne. Čekají do září, jestli bude pokračovat program Antivirus. 55 procent firem ale škrty pracovních míst neplánuje.

„Je vidět, že se firmy snaží zaměstnance udržet. Pomáhá jim v tom program Antivirus. Zároveň si uvědomují ze zkušeností z předchozích let, jak složité je kvalitní zaměstnance získat a udržet si je. V každém případě propouštění je standardní reakcí na krizi. Dá se čekat, že počet nezaměstnaných bude stoupat,“ tvrdí Hanák.

Koronavirová krize se podepíše také na výplatních páskách zaměstnanců. Ve druhé polovině roku 2020 bude průměrná mzda klesat u 34 procent firem. Většina zaměstnavatelů (42,2 procenta) ponechá platy na stejné úrovni jako před krizí. 24 procent firem pak hodlá průměrnou mzdu dokonce zvýšit, a to až o pět procent.

Naopak zvyšovat platy budou hlavně větší a střední podniky. Týkat se to bude především chemického průmyslu, výzkumných organizací a výrobních družstev.

Firmy se snaží najít vhodnou cestu, jak se vrátit do předkrizové kondice. Velké společnosti chtějí investovat například do digitální transformace. Koronavirová krize totiž ukázala, že firmy, které do digitálních technologií investovaly už dříve, zvládaly situaci lépe.

„Je pozitivní, že řada firem už hledá aktivně i jiné cesty z krize než jen úspory v nákladech. Náš průzkum ukázal, že investice do digitalizace zvažují jako cestu z krize především velké firmy, stejně by ale měly uvažovat i ty střední a menší, které jsou k dopadům podobných krizí náchylnější,“ uvedl Hanák. Další firmy chtějí na krizi reagovat rozšířením palety svých produktů.

Podniky budou v důsledku krize snižovat také objemy svých investic. Učiní tak převážně společnosti z odvětví strojírenství, automobilového a elektrotechnického průmyslu.

„Opatrnost ve výhledu zakázek a investic znamená, že ekonomické oživení může být pomalé. Rozhodnou teprve následující měsíce. Bude hodně záležet na tom, jak rychle se situace v Česku, ale také v zahraničí, stabilizuje,“ vysvětluje Hanák.

Méně investovat bude 43 procent firem. U 34,6 procent se objem investic nezmění, u 22,4 procenta bude vyšší.

Reklama

Doporučované