Hlavní obsah

Firmy připlácí brigádníkům skoro o desetinu víc. Sezónní práce jsou bez lidí

Rozhovor s Ondřejem Wysogladem, ředitelem personální agentury Adecco ČR.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekordně nízká nezaměstnanost nutí firmy zvyšovat odměny za krátkodobé pracovní úvazky. Podle Ondřeje Wysoglada, šéfa pracovní agentury Adecco, zvedli zaměstnavatelé „letní” výdělky zhruba o 8 procent. Jde například o výpomoc v administrativě nebo práci ve službách, výrobě nebo zemědělství.

Článek

„Letos je to výrazně horší,” popsal situaci náborářů Ondřej Wysoglad. A vidíme to i na přístupu firem. Sezónní brigádníky, třeba číšníky, prodejce vstupenek nebo dělníky pro sklizeň ovoce, začaly letos hledat výrazně dřív, prodloužily délku náborů a mění i systém směn, tak aby práci zvládly s menším počtem lidí.

Výdělky se pohybují v průměru od 100 do 250 korun za odpracovanou hodinu. Podle Ondřeje Wysoglada je do některých provozů extrémně obtížné lidi sehnat, například do slévárenství nebo právě do zemědělství.

„Pozoruji i prodlužování letních sezónních prací, je to dáno zvýšeným turistickým ruchem a teplým počasím.“ Co se ale téměř nemění, je skupina lidí, kteří práci na léto hledají. Jsou to nejčastěji studenti, senioři a lidé, kteří chtějí pracovat na zkrácené úvazky.

Reklama

Související témata:

Doporučované