Hlavní obsah

Firmy se obávají Vánoc. Nemají kým nahradit brigádníky z Ukrajiny

Foto: pxhere.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pro zákazníky znamená podzimní období shánění vánočních dárků, pro firmy nabírání dočasných pracovníků, kteří jim pomáhají uspokojit zvýšenou poptávku po zboží. Je však možné, že letos tyto brigádníky neseženou.

Článek

Na přelomu léta a podzimu začíná mnoha firmám nejvýnosnější období roku, protože zákazníci začínají myslet na vánoční dárky. Velké e-shopy, logistická centra, tiskárny a další společnosti se však letos obávají, že na toto období neseženou dostatek brigádníků.

„Některé firmy v předvánočním čase zněkolikanásobí počet svých zaměstnanců. Větší společnosti mohou narůst až o dva až tři tisíce nových lidí, většinou jde o pracovníky bez složité kvalifikace,“ říká generální ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta Tomáš Surka.

V předchozích letech v předvánočním období do Česka přijížděli za prací cizinci. Šlo především o Ukrajince, kterých sem každoročně zavítaly desítky tisíc. „Předvánoční prodeje začínají už v září, naplno se rozběhnou v říjnu. Sezona trvá zhruba tři měsíce, čehož firmy využívaly k tomu, aby najímaly pracovníky z Ukrajiny. Pro zaměstnavatele je výhodné, že cizinci toho chtějí odpracovat co nejvíce, a to se jim hodí,“ popisuje Surka.

Letos společnosti nemají jisté, zda Ukrajinci vůbec dorazí. Situaci komplikuje koronavirus, kvůli kterému se Ukrajincům nevydávají víza. „Problémem je, že kdyby se situace zlepšila, musela by se pracovní povolení a tříměsíční víza řešit velmi rychle, během několika týdnů,“ uvedl Surka. Jindy vyřizování potřebných formalit trvá asi měsíc.

Zatím není jasné, kdo v Česku sezonní brigádníky nahradí. Podle společnosti Quanta nízká nezaměstnanost firmám neumožňuje sáhnout po lidech, kteří jsou bez práce. „Většina tuzemských nezaměstnaných totiž podle našich zkušeností o tuto práci příliš nestojí,“ řekl Surka.

Společnost LMC, pod kterou patří portál Jobs.cz, nevidí v absenci ukrajinské pracovní síly takový problém. „Někteří Ukrajinci zůstávají v Česku, takže mohou nově přijíždějící cizince nahradit třeba sezonní pracovníci na stavbách,“ myslí datový analytik LMC Tomáš Dombrovský.

Většinou dočasní brigádníci zastávají práci ve skladech, kde expedují zboží. Nedostatek obsazených míst v tomto sektoru nebude pro společnosti a e-shopy příliš příznivý. „Firmy by mohly mít problém s dodáním zboží k zákazníkovi včas,“ myslí si Surka.

Možným řešením může být využití pracovníků, pro které ve firmách zasažených koronavirovou krizí moc práce není. Vláda tyto firmy aktuálně podporuje programem Antivirus. Pokud se státní pomoc prodlouží až do konce roku, bude pro společnosti výhodnější si tyto zaměstnance udržet.

„Ve firmách vědí, jak je při nízké nezaměstnanosti složité hledat spolehlivou pracovní sílu. Proto si raději prověřené zaměstnance drží, zvláště když jim na ně přispívá stát. U ostatních doufají, že si během kurzarbeitu najdou práci sami, a firma jim tak nebude muset platit odstupné. O jejich propuštění se bude často jednat až po ukončení podpory v rámci programu Antivirus,“ vysvětluje Surka. Tato chvíle však může nastat až po podzimní sezoně spojené s předvánočními nákupy.

Krátkodobé brigádníky ve skladech a na jiných místech by mohli nahradit i lidé, kteří v důsledku koronakrize přišli o práci. Podle Dombrovského je zatím těžké předjímat, jaká bude situace ohledně pracovních míst před Vánoci, ale brigádníků bude asi dostatek.

„Na trhu práce je teď více dostupných lidí než před rokem. Pokud někteří do podzimu neseženou práci, mohou sáhnout i po brigádě a budou rádi, že mají nějaký přivýdělek. Záleží jen na pracovních podmínkách,“ uvedl Dombrovský.

Letošní podzim může být přínosný hlavně pro velké e-shopy. Poptávka by mohla překonat i loňskou rekordní sezonu. Dá se totiž předpokládat, že lidé budou upřednostňovat nakupování online, především kvůli strachu z šíření nákazy v obchodních centrech. Právě velké e-shopy, které sídlí v okolí velkých měst jako je Praha a Brno, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků, takže pro ně bude hledání nové pracovní síly o to složitější.

Reklama

Doporučované