Hlavní obsah

Firmy se postavily covidu: Navzdory nejistotě hodlají přijímat nové lidi

Rozhovor s Jiřím Halbrštátem, manažerem náboru a marketingu z ManpowerGroup.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Náborová firma Manpower přináší dobrou zprávu. Ačkoliv covid-19 napáchal v tuzemských firmách mnoho škod, podniky nevidí budoucnost už tak černě. Naopak, dívají se do ní s mírným optimismem.

Článek

Tuzemské firmy se pomalu vzpamatovávají z rány, kterou jim zasadil koronavirus. Ukazuje to průzkum společnosti ManpowerGroup, která už 55 let předpovídá pohyby na trhu práce. Náborová firma předpokládá, že tuzemské podniky budou navzdory nejistotě kolem pandemie nabírat v posledním čtvrtletí nové zaměstnance.

Ačkoliv sedm procent zaměstnavatelů oslovených průzkumem očekává propouštění, osm procent firem se naopak chystá nové zaměstnance přijímat. Čistý index trhu práce pro Českou republiku je tak na úrovni jednoho procenta, což ukazuje na mírný optimismus tuzemských firem.

„Je příjemným překvapením, že firmy výrazně přehodnotily svůj silný pesimismus z minulého čtvrtletí (index byl –4 %, pozn. red.),“ hodnotí čerstvá čísla generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Foto: ManpowerGroup ČR

ManpowerGroup Čistý index trhu práce na 4. čtvrtletí 2020.

Šéfka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR Eva Martinicová říká, že je patrné, že se firmy snaží zaměstnance udržet. „Pomáhá jim v tom kurzarbeit, který je ale nutné zavést v Česku dlouhodobě. Zároveň si firmy na základě zkušeností z předchozích let uvědomují, jak složité je kvalitní zaměstnance získat a udržet si je,“ konstatuje.

Situace na trhu práce je však podle Rezlerové stále velice nepřehledná pro zaměstnance i zaměstnavatele. V důsledku vládní podpory, strachu lidí měnit zaměstnání a omezení mezinárodního náboru trh práce prakticky zamrzl.

Firmy podle ní tak ještě nedokážou plně posoudit, jak se bude do budoucna vyvíjet jejich byznys. Pro zaměstnavatele je nyní ještě náročnější nalézt nové pracovníky než v období konjunktury, a to především ve výrobním sektoru, v němž firmy čerpají státní podporu na zachování zaměstnanosti, a tak výrobní dělníky příliš neuvolňují.

„Lidé, kteří přišli o místa ve službách a gastronomii, sice tato místa částečně zaplnili, ale pokud to jen šlo, vybrali si jinou alternativu, například v logistice, zákaznickém servisu či maloobchodě,“ vysvětluje Rezlerová.

Malé podniky nabírají kondici

Nejoptimističtěji se na nadcházející čtvrtletí dívají malé firmy do 50 zaměstnanců, které hlásí Čistý index trhu práce ve výši čtyř procent, také velké podniky nad 250 zaměstnanců se dívají do budoucnosti s mírným optimismem a index u nich dosahuje dvou procent.

U mikropodniků do 10 zaměstnanců lze spatřit mírný pesimismus (–2 %) a podobně se na poslední tři měsíce roku dívají střední podniky (50 až 249 zaměstnanců), kde jich chce desetina propouštět a osm procent nabírat nové lidi, čistý index práce tak vychází minus dvě procenta.

Regionálně budou nejvíce nové lidi přijímat podniky v Česku (+5 %). Na Moravě je poměr firem, které hodlají propouštět a nabírat nové zaměstnance, shodný čili index práce je rovný nule.

Nejhůře dopadá v regionálním srovnání Praha, kde Čistý index trhu práce dosahuje hodnoty minus tři procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím, v němž index dosahoval –15 procent, je však patrné, že situace v hlavním městě se v rámci republiky zlepšuje nejrychlejším tempem.

Gastro zastavilo propad

V rámci oborů očekávají nárůst pracovníků firmy ze zpracovatelského průmyslu a z odvětví ostatních služeb, kam patří například státní správa, zdravotnictví či doprava. Oba obory očekávají shodně Čistý index trhu práce ve výši čtyř procent. Nabírat hodlá také stavebnictví, a to ve výši dvou procent.

Jediný obor, který ze sedmi zahrnutých odvětví hodlá propouštět, je ostatní výroba. Tam spadá například rozvod elektřiny, plynu a vody, zemědělství či rybolov. Index práce zde dosahuje hodnoty minus dvě procenta.

V porovnání s předchozím čtvrtletím se nejmocněji postavilo na nohy ubytování a stravování, kde index strmě narostl z minus 19 procent na čistou nulu. Že se lidé navracejí do restaurací, hotelů a hospod, dokládá i zkušenost internetového tržiště Mall, které po uzavření hospod nabralo mnoho nových lidí právě z gastro oboru.

„U většiny nových lidí jsme věděli, že jakmile se restaurace, bary nebo kavárny znovu otevřou, o velkou část z těchto lidí přijdeme, což se také stalo. Doteď nám ale v týmu zůstalo několik kolegů a jsou u nás nyní na hlavní pracovní poměr,“ uvedla personální ředitelka Mall Group Ewa Kubín.

Podle Martinicové se však i přes zlepšující se očekávání v různých oborech nejde spolehnout na to, že nezaměstnanost bude stagnovat.

„Bohužel propouštění je standardní reakcí na krizi. Dá se čekat, že počet nezaměstnaných může stoupat. Záleží na konkrétní situaci a konkrétním kraji provozovny. Na pandemii nejvíce doplácejí automotive a služby – restaurace, obchody, cestování, elektrotechnický, sklářský a chemický průmysl, slévárenství a strojírenství. Dalším hodně zasaženým odvětvím je hornictví,“ naznačuje ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde lze propouštění očekávat.

Průzkumu se tentokrát zúčastnilo 441 firem, což je méně než v předchozím čtvrtletí, kdy na něj odpovídalo v Česku 556 firem, a předtím bylo v panelu stabilně 750 firem. Podle vysvětlení náborové firmy se panel respondentů snížil kvůli nákladům, protože průzkum stojí celosvětově miliony dolarů.

„Při počtu 750 respondentů byla chybovost 3,6 procenta. U 441 je chybovost 4,7 procenta, což je ve statistice považováno za velmi kvalitní spolehlivost průzkumu,“ vysvětluje firma s tím, že data byla sbírána za výjimečných okolností po vypuknutí pandemie covidu-19 a výsledky se mohou výrazně lišit od předchozích čtvrtletí.

Reklama

Doporučované