Hlavní obsah

Firmy šetří a charitu škrtly jako první, říká šéfka projektu Korunka

Celý díl magazínu Ženský byznys s hlavním hostem Veronikou Záhorskou z Royal Spa a zakladatelkou charitativního projektu KORUNKA.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Hostem Ženského byznysu Petry Krmelové byla Veronika Záhorská. Ředitelka Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves a lázeňských hotelů Miramare v Luhačovicích, patřících do skupiny Royal Spa rodin Plachých a Zemkových.

Článek

Veronika Záhorská je současně zakladatelka charitativních projektů Korunka pomáhá. Koronakrize podle ní do této činnosti zasáhla citelně.

„Je to velký problém a nejenom pro naši neziskovku. Velké firmy, které jsme měli a které nám posílaly pravidelné měsíční částky, jsou dneska bez zakázek. Takže jsme přišli o spoustu partnerů a myslím, že takový problém budou mít i velké nadace,“ říká v pořadu Ženský byznys ředitelka Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves a lázeňských hotelů Miramare v Luhačovicích.

Na druhou stranu podle ní přibyde řada malých donátorů, kteří na charitu přispějí. „Čeká nás ale pár let, než se firmy zase nadechnou a budou schopny peníze věnovat,“ dodává.

Korunka pomáhá

Obnáší činnost dvou zapsaných spolků - KORUNKY LUHAČOVICE a KORUNKY VELKÉ LOSINY.

Oba spolky založila spolu s dalšími podporovateli Veronika Záhorská, která je v současnosti také předsedkyní a ředitelkou obou spolků.

Jejich hlavním cílem je podporovat nemocné, zdravotně postižené či jinak znevýhodněné děti a jejich rodiny. Pomoc je směřována také do dětských domovů nebo seniorům v pečovatelských domech.

Za 15 let činnosti pomohly spolky více než stovce rodin a Korunka přerozdělila finanční a materiální pomoc přesahující několik desítek milionů korun.

Zdroj: Korunka pomáhá

Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci museli s Korunkou zrušit i vánoční koncert, na kterém se jim vždy podařilo vybrat pro charitu významnou částku. Během roku dokázali za běžné situace rozdat potřebným přes milion korun. Tento rok odhaduje ředitelka Korunky, že rozdají tak pětinu.

Ve velkém podporuje Korunku i samotná skupina Royal Spa, kterou rodina Veroniky Záhorské a jejího bratra Martina Plachého vlastní ještě s rodinou Zemkových.

„Tím, že se nám daří, se snažíme pomáhat druhým. Takže největšími donátory Korunky jsou společnosti a zařízení Royal Spa, ty nám asi posílají nejvíc peněz.“

Na druhou stranu skupina, která se loni blížila obratu půl miliardy korun, letos očekává ztráty 150 milionů. A to je zatím pouze odhad. Právě lázeňství, hotelnictví a wellness, ve kterých skupina podniká, koronakrize zasáhla nejvíc.

Uzavřít tak zatím musela třeba Termální park Velké Losiny, což znamená zatím ztrátu kolem patnácti milionů. Jen opětovné napuštění bazénů vyjde na půl milionu korun.

Jak vznikla skupina Royal Spa, jak se spojily dvě rodiny k podnikání a jak předával tatínek Veroniky Záhorské „žezlo“ z otce na syna, se podívejte ve videu v magazínu Ženský byznys.

Reklama

Doporučované