Hlavní obsah

Firmy, školy i politici přestoupili na Zoom. Umíme si chránit soukromí?

Foto: Profimedia.cz

Je to pro nás novinka. Bude ještě nějakou chvíli trvat, než se naučíme Zoom a podobné nástroje používat bezpečně, říká expert na kyberbezpečnost Michal Špaček.

Reklama

Článek

Hromadný přechod na videochatovací aplikace přináší v kyberprostoru pořád stejná rizika: Používejte unikátní hesla, aktualizujte si všechna zařízení, zachovejte klidnou hlavu, říká expert na bezpečnost osobních dat Michal Špaček.

Koronavirus dokázal něco, čemu se řada českých firem, institucí a škol dosud bránila: donutila všechny rychle přejít na komunikaci na dálku a osvojit si různé videokonferenční nástroje. Včetně čínského softwaru Zoom, ke kterému má řada odborníků na kyberbezpečnost výhrady a pravidelně se v něm objevují díry, jichž mohou využít nezvaní hosté.

„Je spousta firem, u nichž část nebo všichni zaměstnanci pracují z domova a byly na tento zlom dobře připravené. Ale ty, které neumí své zaměstnance používat v režimu na dálku, mohly tu bleskovou transformaci udělat ve stresu a při tom nasekat spoustu chyb,“ míní Michal Špaček, host aktuálního dílu Stopáže.

Podle něj je z hlediska bezpečnosti téměř jedno, jestli používáte k učení nebo práci na dálku Facetime od Applu nebo aplikace od Facebooku. Záleží spíš, nakolik té které společnosti důvěřujete. A zda dodržujete základní pravidla ochrany vlastních dat.

„Přirovnám to k e-mailu, který vlastně nemusí a zároveň může být obrovské riziko. Vzpomeňte si na kauzu Bohuslava Sobotky, na jehož schránku zaútočili před pár lety hackeři a ukázali, co všechno řeší politici po mailu. Bude ještě nějakou chvíli trvat, než se naučíme používat tyto nástroje bezpečně, je to pro nás novinka,“ dodává Špaček.

Zásady bezpečné práce na dálku podle Michala Špačka

Používejte unikátní hesla. Pro každou službu mějte jiné, silné heslo. Používejte nejlépe správce hesel.

Aktualizujte si všechna zařízení, co doma máte. Nejen telefony a počítače, ale i třeba chytré žárovky nebo hlasové asistenty. Útočníci často zneužívají chyby, které jsou třeba už rok opravené.

Zálohujte. Zamyslete se, kam a jak často svá data zálohujete. Pokud někdo zaútočí, můžete o ně snadně přijít. Vyzkoušejte si i zálohu obnovit.

Používejte chladnou hlavu. Když mi přijde e-mail, první, co udělám, je, že na něj neodpovím. Klidně několik hodin. Zamýšlím se nad jeho obsahem a formou, zda působí důvěryhodně. Hlavně nejednejte pod tlakem, neposílejte nikam peníze.

Pandemie zároveň přináší v oblasti osobních dat ještě jednu výzvu: nakolik může stát zasahovat do našeho soukromí při nasazení chytré karantény. Podle Špačka se ale není třeba obávat, že by využívání dat pověřenými hygieniky přerostlo v nebezpečný precedent zásahu do osobních svobod, kdy nás stát sleduje na každém kroku.

„Diskutovaná vzpomínková mapa v rámci chytré karantény představuje jen nový způsob zpracování provozních a lokalizačních údajů, které mobilní operátoři už několik let podle zákona o elektronických komunikacích sbírají a oprávněným státním orgánům je mohou na vyžádání poskytnout. Podle ČTÚ je takových žádostí ze strany policie kolem 250 tisíc ročně,“ připomíná Špaček.

„Chytrá karanténa v českém podání je navíc ohleduplná k souhlasu uživatele. Pokud udělíte souhlas, aby se data operátorů použila, spustí se kolečko, na jehož konci pracovník hygieny vidí, kde jste se pohybovali, a může se doptávat, koho jste potkali.“

Co je zoombombing? Jak vypadají nové druhy online podvodů, které zneužívají koronavirové krize? A které aplikace používá odborník na kyberbezpečnost? Poslechněte si celý díl v úvodu článku.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše ve 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované