Hlavní obsah

Pětina firem snížila v krizi zaměstnancům odměny a bonusy

Rozhovor s Alžbětou Honsovou z personální agentury Randstad.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Jen čtvrtina firem zatím vůbec nijak nesáhla na mzdy svých zaměstnanců. Všude jinde už dopady krize související s pandemií pocítili.

Článek

Čtvrtina českých firem už přistoupila v souvislosti s epidemií koronaviru k propouštění zaměstnanců. Pětina jim snížila finanční bonusy a různé variabilní složky, desetina samotný mzdový základ.

Jen čtvrtina podniků v období krize nezavedla žádná omezující opatření. Tato čísla jsou výsledkem průzkumu společnosti Randstad, která dlouhodobě sleduje pracovní trh.

„Zasažení dopady koronavirové krize bylo napříč obory zcela odlišné. Z krize například profitovaly e-shopy, protože prodej v kamenných obchodech se takřka zastavil. Propouštět nemusely ani firmy, které poskytují služby na dálku, tedy IT firmy, pojišťovny nebo i banky, které měly zaměstnance na home office,“ říká marketingová manažerka Randstad Alžběta Honsová.

Naprostá většina výrobních firem se zatím snažila zaměstnance udržet a volila cestu překážek na straně zaměstnavatele a využití kurzarbeitu. „Mnohé firmy čekají na skončení státní podpory. Obáváme se, že další propouštění přijde v červnu a červenci,“ říká Honsová.

Domácí ekonomika byla již v loňském roce výrazně tažena spotřebou domácností. „Ty se ale potýkají a dále budou potýkat s poklesem příjmů, tudíž spotřeba bude utlumena. Nezaměstnanost bude růst, ne však tak drasticky jako v jiných evropských zemích. Věříme, že se ekonomika nastartuje v následujícím roce,“ uzavírá.

Podívejte se na video, kde je rozhovor s expertkou na trh práce Alžbětou Honsovou.

Reklama

Doporučované