Hlavní obsah

Firmy v uzavřených oblastech jedou dál. Chybí jim roušky

Foto: Wikimedia Commons/Iveta Drábková

Pivovar Litovel. Ilustrační fotografie.

Reklama

Je jen hrstka firem, kterých se nijak nedotkne šíření koronaviru. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se s nákazou vyrovnávají podniky v uzavřených oblastech v okolí Litovle a Uničova. Většina z nich jede dál, o plných obrátkách ale nemůže být řeč - až na výjimky.

Článek

Farma Doubravský dvůr se nachází na dohled od uzavřeného města Litovel. Šárka a Václav Osičkovi převzali štafetu od svých předků, kteří zde hospodařili od roku 1922. Z pár desítek krav se stalo stádo s produkcí deseti tisíc litrů mléka denně.

Počáteční chaos vyřešen

Uzavření okolních obcí a rozšíření nákazy poznamenalo i je. „Část provozu nejede, zachovali jsme jenom tu část, která je nezbytně nutná: jarní práce na poli a péče o zvířata,“ vysvětluje spolumajitel farmy Václav Osička. „Přerušili jsme jednu výrobu, zpracování mléka do vlastních výrobků. Mléko posíláme do mlékárny ve Valašském Meziříčí,“ dodává.

Doubravský dvůr má celkem 25 zaměstnanců. „Zůstávají ti, kteří zajišťují chod farmy. Z uzavřené obce dojíždí okolo deseti pracovníků, první dny k nám nesměli, teď máme povolení,“ popisuje farmář.

Krmivo se podle vyhlášky dovážet může, ale i tak se jeho přísun neobešel bez komplikací. „Dodávku nám nepustili, řidič to musel otočit. Nejdříve se uzavřela oblast a pak se řešilo, co se bude dít uvnitř. Auto k nám teď dováží, ale musíme dostat povolení,“ vysvětluje Osička.

Ztráty manželé zatím neřeší, ale už vědí, že přišli o desetitisíce. „Řádově jsme přišli o výrobu z jednoho týdne, což se může přiblížit ke stem tisícům korun,“ rekapituluje farmář.

Sýry až ke dveřím domova

Známá sýrárna Brazzale Moravia, produkující mimo jiné žádaný sýr Gran Moravia, je další z fabrik, která musí řešit provoz. Výrobu ale neomezila. „Náš závod v Litovli pracuje v běžném a pravidelném režimu. Výroba, svoz surovin od dodavatelů a dodávky zákazníkům i do vlastní sítě prodejen probíhají bez přerušení či omezení,“ popisuje dění v podniku Roberto Brazzale, představitel sedmé generace podnikatelského rodu a současný prezident rodinné společnosti.

Problémy nemají ani s docházkou pracovníků. „Ve spolupráci se státními orgány jsme nastavili pravidla pro vstup a výstup zaměstnanců a přepravy do a z oblasti určené vyhláškou. Nedošlo k žádnému zpomalení či přerušení,“ dodává manažer.

Důraz kladou na bezpečnost a vyhovění zákazníkům – plánují rozvoz domů, který by se měl spustit v příštím týdnu. „Zaměstnanci pečlivě dodržují předpisy pro prevenci a bezpečnost. V prodejnách našeho řetězce La Formaggeria Gran Moravia, které jsou otevřené, připravujeme službu dovozu až do domu v těch nejdůležitějších městech, jako jsou Praha, Brno, Olomouc a jiné,“ říká Brazzale.

Jako všude je nedostatek roušek

Pár kilometrů od Litovle se nachází i zemědělské družstvo Unčovice. Také u nich se situace už stabilizovala, ale kvůli zpřísnění karantény museli přistoupit k novým opatřením. Nedostatek roušek vyřešili vlastními silami. „Kolegyně z ekonomického úseku ušily roušky, které jsme rozdali všem našim zaměstnancům,“ uvádí Milada Měsícová, předsedkyně představenstva. „Ekonomický úsek má totiž home office,“ dodává.

Družstvo se snaží udržet provoz a zaměstnance co nejvíce chránit. Škody jim zatím žádné nevznikly, mléko vyvážet mohou a jarní práce pokračují dál. „Rostlinná výroba jede, sejeme ječmen a hrášek. Osivo si předáváme na hranicích karantény za přítomnosti policie a přísných hygienických pravidel. Chov skotu a prasat jede v nouzovém režimu, potřební pracovníci pro provoz z vnější oblasti mají výjimku od krajské hygienické stanice,“ popisuje výrobu předsedkyně.

Někteří zaměstnanci ale pracovat nemohou – čekají na testování. „Zaměstnance máme zatím pouze tři v karanténě. Ostatní jsou poučeni, že pokud se necítí dobře, zůstanou raději doma,“ říká Měsícová.

Poloviční prodej

Zemědělské družstvo Újezd u Uničova obdělává svá pole zase kousek od uzavřeného města Uničov. Tady zatím výroba pokračuje, byť s komplikacemi. „Domluvený rozvoz masa se omezil, školy a lidé neodebírají, což je problém. Provoz jede, ale prodej je poloviční, někdy ani to ne. Porážíme méně prasat, děláme méně výrobků – pouze to, co se prodá,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda družstva Svatopluk Martinek.

Řeší i úbytek pracovníků a nedostatek ochranných pomůcek. „Ztrátu zatím nedokážu vyčíslit. Dva dny jsme byli paralyzováni, pak se nám přes krajskou hygienickou stanici podařilo vyřídit povolení pro lidi, které potřebujeme pro provoz. Z uzavřených obcí dojíždí zhruba padesát lidí, což je polovina všech zaměstnanců,“ vysvětluje.

„Po nás chtějí, abychom měli roušky a dezinfekci, ale nikde se nedají sehnat. Zásadní problém je absolutní nedostatek ochranných pomůcek,“ stěžuje si manažer.

Čtrnáct dní se nevaří

Pivovar Litovel, který ročně uvaří v průměru 210 000 hektolitrů piva a zaměstnává dvě stovky lidí, přešel do krizového režimu. „Zajišťuje jej pět pracovníků. Krizový tým Pivovaru Litovel spolupracuje s Krajskou hygienickou stanicí v Olomouci, krizovým štábem města Litovel i krizovým štábem Olomouckého kraje,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel firmy Lumír Hyneček.

Jinak řečeno, pivovar minimálně na 14 dní stanovené karanténní lhůty úplně zastavil výrobu i distribuci. „Aktuální vývoj a nové informace z příslušných krizových štábů pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme a jsme připraveni na všechny případné změny reagovat,“ uvedl Hyneček.

Jak dodal, v tuto chvíli není namístě řešit případné ekonomické dopady a ztráty. „ Je nutné si uvědomit, že negativní dopady především pocítí restaurace, hospody, další drobní podnikatelé, živnostníci, potažmo většina občanů. V tuto chvíli je třeba mít na zřeteli především zdraví a bezpečnost všech obyvatel.“

Reklama

Doporučované