Hlavní obsah

Fischer: Zemana chceme kvůli Huawei řešit v Senátu. Babiš by měl ohlídat jeho cestu do Číny

Senátor Pavel Fischer chce výroky prezidenta Miloše Zemana probírat na plénu Senátu.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezávislý senátor Pavel Fischer navrhne, aby se výroky prezidenta Miloše Zemana zabýval senátní výbor pro bezpečnost, kterému předsedá.

Článek

„Prezident je prezidentem deseti milionů občanů České republiky, nikoli předsedou představenstva jedné investiční skupiny, jako je PPF nebo Huawei,“ řekl Seznamu senátor Pavel Fischer, který neúspěšně usiloval o vítězství v prvním kole posledních prezidentských voleb.

„Výbor už se tomu jednou věnoval a bude se tomu věnovat znovu. A z reakcí senátorů a senátorek předpokládám, že se tomu chtějí věnovat i na plénu. Uvidíme. Nechci předbíhat. Ale já budu navrhovat, abychom navázali a tohle bezpečnostní téma udrželi v ohnisku zájmu české veřejnosti. Tady už nejde o spor institucí. To je politické téma, které zasluhuje také politickou debatu,“ pokračuje senátor, který nesouhlasí s výroky Zemana na adresu šéfů kybernetického úřadu a BIS.

Ti podle prezidenta ohrozili pozici a ekonomické zájmy České republiky v Číně. Konkrétně investice PPF a Škody Auto.

Úřady ve výročních zprávách totiž varovaly před čínskými špiony v Česku a možnou bezpečnostní hrozbou v souvislosti s používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE.

Zemana má ohlídat Babiš

Pod drobnohledem by podle senátora měla být i plánovaná dubnová cesta Zemana do Číny.

„Když se podíváme, jak probíhaly v minulosti jeho cesty do Číny, tak vidíme, že létal privátním letadlem firmy PPF. To už se nesmí opakovat. Že tam mluvil tak, že se tam chodí učit stabilizovat společnost. To už se nesmí opakovat. Že tam víc propagoval zájmy firem než zájmy celé republiky,“ zmiňuje Fischer s tím, že tentokrát by se do plánování cesty měla aktivněji zapojit vláda, které předsedá Andrej Babiš (ANO).

„Já mám za to, že by vláda teď měla začít sledovat velmi pečlivě přípravy cesty a dát prezidentovi jasné mantinely, aby náhodou nezačal jednat příliš daleko mimo mandát, který mu je vymezen ústavním rámcem,“ uzavírá senátor.

Fischer údajně v souvislosti s Čínou zaslal už před několika týdny na Hrad hned několik dopisů. Zatím prý bez odezvy. Informaci se redakce Seznam Zpráv snažila ověřit u prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zatím ale nereagoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované