Hlavní obsah

Florbal vás dlouhodobě neuživí ani ve Švédsku, říká Marek Beneš

Nechápu, proč jsem se kdysi rozhodl pro florbal, diví se dnes Marek Beneš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„U nás je obrovský počet florbalistů, ale spousta z nich to hraje na hodně amatérské úrovni. To byl jeden z důvodů, proč jsem odešel. I v naší nejvyšší soutěži občas nemáte pocit, že jste profesionální sportovec,“ říká Marek Beneš, který byl hostem Ušáku Jaromíra Bosáka.

Článek

Patří k nejlepším českým hráčům, pravidelně hraje za národní tým a působí také ve švédské Superlize, která je považována za nejkvalitnější soutěž na světě. Přesto si na živobytí tímto sportem Marek Beneš stále nevydělá. „Všichni hráči k tomu ještě pracují. Osobně jsem v práci dva dny v týdnu a tři dny ještě chodím na švédštinu,“ popisuje prostředí vrcholového florbalu Beneš.

Odmala se věnoval také hokeji, nakonec ale zůstal jen u sportu s děrovaným míčkem. Jeho spoluhráčem býval například Jakub Vrána, který dnes válí v kanadsko-americké NHL. „Nechápu, proč jsem se tenkrát rozhodl pro florbal. Když se na to rozhodnutí podívám teď, tak jsem samozřejmě rád, protože jsem tam, kde jsem. Ale v době, kdy jsem se pro to rozhodoval, nebylo absolutně jisté, že to tak dopadne,“ říká s úsměvem český reprezentant.

Kromě hraní florbalu studuje Marek Beneš také právnickou fakultu. Právě kvůli studiu se plánuje za rok a půl vrátit zpátky do Česka.

V čem vidí hlavní rozdíly mezi švédským a českým florbalem? Kdo je jeho sportovním vzorem? A jaký je život v severské zemi?

Podívejte se na celý rozhovor s Markem Benešem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované