Hlavní obsah

Florida je pod vodou a hlásí první mrtvé. Na Haiti má hurikán už skoro 900 obětí

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Škody po hurikánu Matthew na Floridě (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Hurikán Matthew zeslábl, stále ale ničí vše v dosahu. Evakuace lidí pokračuje, bouře postupuje na sever Spojených států.

Článek

Druhý nejsilnější hurikán, jaký zasáhl Spojené státy, pomalu slábne. Meteorologové ho už přeřadili ze čtvrté kategorie do druhé, přesto za sebou Matthew na Floridě nechal spoušť.

Stále silná bouře dále postupuje na sever, do státu Georgia a Jižní a Severní Karolína. I zde se, stejně jako na Floridě, očekávají rozsáhlé záplavy, obyvatelé jsou tak varováni, aby se přesunuli do výše položených míst.

Počet obětí Matthewa zatím neustále roste. Asi nejhůře postižené Haiti hlásí zatím téměř devět set mrtvých. Čtyři životy si bouře vyžádala i ve Spojených státech, dva lidi zabil padající strom.

Florida se potýká s rozsáhlými záplavami, vysoké vlny v pobřežních oblastech překonávají zábrany, situaci zhoršuje i neustávající déšť. V některých oblastech se lidé brodí po pás ve vodě, některé čtvrti jsou zcela odříznuté od pomoci, záchranáři se nemají k uvězněným lidem jak dostat. V Georgii, kam se má hurikán přesunout dnes, meteorologové očekávají nejméně čtyřicet centimetrů srážek.

Podle prvních odhadů se škody vyšplhají až k třiceti miliardám dolarů (725 miliard korun).

Na sociálních sítích se začaly objevovat konspirační teorie o původu hurikánu. Někteří Američané jsou přesvědčeni, že Matthewa (stejně jako hurikán Katrina nebo bouři Sandy) stvořila americká vláda ve spolupráci s federální agenturou FEMA, která pomáhá při živelných i jiných katastrofách. Hurikán má k vítězství v nadcházejících prezidentských volbách pomoci demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Hurikán Matthew. Poslední příklad člověkem uměle vytvořené věci.

HAARP je americký výzkumný projekt na Aljašce, zkoumá ionosféru, ale konspirační teoretici věří, ze skrze něj vláda ovlivňuje počasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované