Hlavní obsah

Florida se potýká s dosud nejsmrtelnější vlnou covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Slavná pláž Miami Beach je kvůli epidemii covidu-19 často vylidněná (ilustrační snímek).

Reklama

Floridu zachvátila nejsmrtelnější vlna nákazy covidem-19 od počátku pandemie. Její příčinou je vysoce nakažlivá varianta delta.

Článek

„Byla to jedna z nejničivějších věcí vůbec,“ řekl pro agenturu AP ředitel pohřební služby Wayne Bright, jemuž na koronavirus zemřela žena. Když její rodina plánovala pohřeb, zemřela i její matka. Přípravy dvojího pohřbu se ujala teta, ale dva týdny poté na covid-19 zemřela i ona.

Ve svém pohřebním ústavu v Tampě Bright pracuje ve všední dny i o víkendech a někdy zůstává i po půlnoci. „Obvykle poskytujeme služby pěti až šesti rodinám týdně. Nyní se pravděpodobně každý týden setkáváme s 12 až 13 novými rodinami. Je to nepřetržité,“ uvedl Bright, který také musel zařídit pohřeb jednoho ze svých nejbližších přátel. „Je velmi, velmi těžké projít tímto procesem pro někoho, koho máte tak rádi,“ dodal podle AP.

Míra proočkovanosti na Floridě je o něco vyšší než celostátní průměr v USA. Žije tam ovšem velké množství starších lidí, kteří jsou vůči viru obzvláště zranitelní. Ve věkové skupině 12 až 65 let je navíc plně naočkováno teprve 62 % lidí.

Republikánský guvernér Ron DeSantis se tvrdě staví proti povinným rouškám, očkovacím pasům a uzavření podniků. DeSantis se proti některým opatřením důrazně postavil s tím, že by se mělo věřit lidem. Tvrdil také, že nárůst případů je sezonní, protože Floriďané tráví více času v uzavřených prostorách, aby unikli horku.

V polovině srpna na Floridě v průměru docházelo ve spojitosti s onemocněním covid-19 k 244 úmrtím denně. Na konci června to přitom bylo pouhých 23 úmrtí denně. Nemocnice si podle agentury AP musely pronajmout chladírenské vozy, aby dokázaly uskladnit těla. I pohřební ústavy jsou zahlceny. Oficiální statistiky ukazují, že od poloviny minulého měsíce počty mrtvých ubývají, jak ale upozornil například deník Miami Herald, minimálně z části je to důsledek změněného systému započítávaní úmrtí.

K těm, kteří se potýkají s více než jednou ztrátou najednou, patří i matka pěti dětí Cristina Milesová. Její manžel zemřel poté, co se nakazil virem covid-19, o necelé dva týdny později podlehla viru i její tchyně. „Mám pocit, že jsme všichni tak trochu ve zvláštním snovém stavu,“ uvedla Milesová. Nemocnice jsou podle AP zavaleny pacienty, kteří se stejně jako příbuzní Milesové nenechali očkovat.

Pozitivním znamením je, že počet lidí v nemocnici s covidem-19 na Floridě za poslední dva týdny klesl z více než 17 tisíc na 14 200, což naznačuje, že nápor současné vlny epidemie se tam zmírňuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované