Hlavní obsah

FN Brno snížila počet sálů, část personálu pošle ke covidovým pacientům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno snížila z 25 na 20 počet sálů, na nichž operuje. Část personálu tak přesune k pacientům s covidem-19. Počet operací to zatím neomezí, protože 20 sálů bude vytíženějších.

Článek

Nemocnice má nejvíce pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče v celé ČR. Na JIP leží 22 pacientů s nákazou, na standardních odděleních 60.

Nemocnice zatím počet operací nesnižuje ani žádné plánované zákroky neruší. „Více jsme vytížili jiné operační sály, abychom mohli z části operačních sálů přesunout personál na covidová oddělení,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Podle ní leží pacienti s koronavirem na standardních odděleních infekční kliniky a na rehabilitaci. Jednotky intenzivní péče má nemocnice na více klinikách, protože mívají pět nebo šest lůžek. JIP jsou na infekčním a plicním oddělení, dvě na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, na chirurgii a také od dnešního dne na popáleninovém centru. Kromě toho má pět pacientů v dětském věku i Dětská nemocnice Brno, která pod Fakultní nemocnici Brno spadá. Tři děti jsou podle Plaché na JIP.

Vzhledem k velkému počtu pacientů nemocnice slučuje některá méně vytížená oddělení, aby mohla část personálu využít pro péči o pacienty s covidem. Týká se to například kliniky ústní a čelistní chirurgie s ORL a také očního s urologií.

V době největšího náporu pacientů loni v listopadu nebo letos počátkem roku měla Fakultní nemocnice Brno kolem 230 hospitalizovaných s koronavirem. Nejvyšší počet pacientů na JIP bylo téměř 60.

Plánované operace zatím omezila Nemocnice Znojmo. Fakultní nemocnice u svaté Anny omezila neakutní péči na lůžkách, nikoliv však operace. Mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská ve středu uvedla, že nemocnice má 47 pacientů s koronavirem, z toho jsou čtyři na anesteziologicko resuscitační klinice. Na JIP je 17 pacientů, zbytek je na covidových odděleních.

Reklama

Doporučované