Hlavní obsah

ČSSD není kriminál, každý může odejít, vzkázal Hamáček Foldynovi

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslav Foldyna.

Reklama

Dlouholetý člen ČSSD Jaroslav Foldyna upoutal pozornost naposledy ve středu před volbou ombudsmana, kdy mluvil o snaze ovlivnit hlasování neziskovou organizací Člověk v tísni. O vyloučení Foldyny už hlasovaly špičky strany loni v září. Tehdy ale těsně neprošlo.

Článek

Poslanec Jaroslav Foldyna je na odchodu z ČSSD. Uvedl to v rozhovoru pro iRozhlas.cz. Pro odchod má podmínku výrazné změny ve vedení strany. „Když neodejdou představitelé liberální a neomarxistické sociální demokracie, která táhne stranu ke dnu,“ uvedl a v následující odpovědi upřesnil, koho tím myslí: „Místopředsedové. Ti moudrolíni, co tady filozofují. Ať odejdou oni. Ať jdou k Milion chvilkám a demonstrují. Ať odejdou z vlády, když jsou její součástí a stejně se schází s organizací, která usiluje o její pád.“

Předseda strany Jan Hamáček nelenil a reagoval na Foldynovo prohlášení na twitteru.

Foldyna ve středu ve Sněmovně mluvil o snahách ovlivnit volbu ombudsmana v neprospěch později vítězného kandidáta Stanislava Křečka. Uvedl, že se dozvěděl o tom, že Pánek poslal předsedům stran SMS zprávy. V nich jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožoval problémy“, pokud budou volit Křečka. O organizaci řekl, že „údajně pomáhá lidem“. Jeho výroky by se mohlo zabývat vedení strany.

Vedoucí mediálního oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban uvedl, že Pánek s poslanci komunikuje, ale žádné výhrůžné SMS zprávy nikdy neposílal.

Foldynu nařkli ze lži někteří opoziční poslanci. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. Foldyna si ale za existencí textové zprávy stojí. „Dotčený člověk mi tu SMS nemůže nebo nechce dát,“ řekl pro iRozhlas.cz.

Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne názor ČSSD. Dnes Veselý ČTK sdělil, že stranické vedení by se mělo podle jeho názoru Foldynovým chováním zabývat.

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček na Twitteru uvedl, že Foldyna vyjadřuje názory, které neodráží postoje vedení ČSSD a hodnoty strany. „Šíření pomluv od řečnického pultíku, jinak to nejde nazvat, je další kapka do přetékajícího džbánu,“ napsal Petříček. Foldyna by se podle něj měl omluvit Pánkovi i Člověku v tísni.

Novinářům Petříček později řekl, že by se záležitosti mělo věnovat vedení ČSSD i poslanecký klub. „Jaroslav Foldyna se vyjadřoval opět v rozporu s tím, jaké jsou pozice vedení sociální demokracie,“ řekl. „Sociální demokracie je strana, která má velmi jasný program, je založená na hodnotách včetně podpory občanské společnosti,“ doplnil.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda ČTK napsal, že má na Foldynovo vystupování stabilní názor už delší dobu. „Středeční incident tento názor nezměnil. Svůj názor chci probrat s kolegy ve vedení ČSSD,“ uvedl. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová na sociálních sítích uvedla, že se od Foldynova vyjádření distancuje. „Dokázal, že má do sociálního demokrata hodně daleko. Člověk v tísni odvádí skvělou práci v Česku i ve světě,“ napsala.

O vyloučení Foldyny a šéfa krajské ústecké ČSSD Miroslava Andrta hlasovaly špičky strany loni v září. Na předsednictvu sice byla pro jejich konec ve straně většina přítomných, nešlo ale o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů tohoto orgánu. Předseda ČSSD Jan Hamáček tehdy hlasování označil za silné varování, aby členové případné vnitrostranické spory neřešili na veřejnosti.

Foldyna tehdy spolustraníky pobouřil například výrokem, že by podporoval rekonstruovanou vládu Andreje Babiše (ANO) v případě, že by ji opustila ČSSD. Proti dalšímu vyjádření, že poslanci ČSSD chtějí ve Sněmovně využít tajného hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy k tomu, aby se svými hlasy kšeftovali, se Hamáček také ohradil.

Reklama

Doporučované