Hlavní obsah

Foldyna: Je to možná konec, Babiš měl Šmardu odmítnout už dřív

Jaroslav Foldyna: Babiš měl Šmardu odmítnout mnohem dříve.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci oslovení Seznamem v drtivé většině stojí za nominací místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na ministra kultury. Podle Jaroslava Foldyny páteční prohlášení premiéra Andreje Babiše ukazuje, že už nemá chuť ke kompromisům.

Článek

Poslanec a bývalý místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna dle svých slov očekával, že jmenování nového ministra nebude mít hladký průběh. Babišovi ale vytýká, že Šmardu odmítl až teď.

„Pan premiér včera řekl, že pana Šmardu si ve vládě nedokáže představit. Je to něco, co mělo zaznít už dříve. Jak se k tomu postaví předsednictvo ČSSD, neumím odhadnout."

S premiérem Babišem o jeho pátečním prohlášení, že Šmardu nechce ve vládě, bude v pondělí jednat šéf ČSSD Jan Hamáček. Babiš se v úterý kvůli výměně ministra kultury také potká s prezidentem Zemanem.

„Je z toho cítit, že panu premiérovi zřejmě došla trpělivost s tímto způsobem politiky od svého koaličního partnera a sociální demokracii zřejmě došla trpělivost s tím, aby hledala další kompromisy, takže možná je to konec,“ naznačil další vývoj Foldyna.

Ústecký sociální demokrat v úterním rozhovoru pro server idnes.cz řekl, že by jako poslanec podpořil rekonstruovanou vládu Andreje Babiše bez ČSSD. Ta nemusí znovu získat důvěru, ke které je třeba nadpoloviční počet hlasů ve Sněmovně, což je 101 podporujících. V případě jednání o vyslovení nedůvěry ale opozice, byť posílena o značnou část ČSSD, tolik hlasů dohromady nedá.

Netolický proti Šmardovi

Do Šmardy se opřel i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, a to kvůli tomu, že sociálnědemokratický kandidát na Ministerstvo kultury pod tlakem kritiky premiéra a prezidenta sám neustoupil. Vyčítá mu stejně jako Babiš jeho mediální vyjádření.

„Přece nemohu stát mimo tým a ten samý tým, do kterého chci vstoupit, kritizovat,“ komentuje Šmardova vyjádření směrem k současné vládě Netolický. „Pan Šmarda by měl sám zanalyzovat celou situaci, jestli náhodou není klíčem k jejímu řešení. Kdybych byl já sám atakován prezidentem a teď už i premiérem, tak bych se do žádné vlády nehrnul,“ dodává Netolický.

Nicméně na rozdíl od Foldyny nevidí řešení v rekonstrukci vlády, která by stála na politických přeběhlících.

„Není dobré, aby premiér připravoval alternativní vládu například založenou na přeběhlictví, protože taková vláda tady v minulosti už byla a nepatřila k nejsilnějším. Takovou vládu si Česká republika nezaslouží, a proto očekávám, že se všichni u jednacího stolu nějak dohodnou,“ doufá v nalezení kompromisu Netolický.

Sklenák: Premiér ma právo se vyjádřit

Poslanec Roman Sklenák spoléhá na pondělní schůzku předsedů koaličních stran, kteří podle něj snad budou postupovat v souladu s koaliční smlouvou. „V minulých týdnech premiér Babiš několikrát zdůraznil, že postupuje striktně v souladu s koaliční smlouvou, takže já nevidím jediný důvod v tom, proč by neměl pokračovat. Podle koaliční smlouvy má právo navrhnout ministra i její předseda, což původně premiér respektoval, když Hamáček navrhl Šmardu,“ řekl Sklenák. „Nevím, co se stalo, že změnil názor, nicméně pokud premiér jakékoli vlády není ztotožněn se jménem, které navrhuje její koaliční partner, tak má jistě právo svůj názor vyjádřit a jednat o tom.“

Vyjádření Romana Sklenáka na možné nejmenování Michala Šmardy.Video: Seznam Zprávy

Dolínek: Za hranou představivosti

Poslanec Petr Dolínek zase doufá, že bude Babiš trvat na jmenování Šmardy ministrem. „Všechny další kroky jsou nepřijatelné. Nejen sociální demokracie, ale vůbec české prostředí je nemůže akceptovat. Jsme přítomni něčemu, co je za hranou představitelnosti porušení psaných i nepsaných pravidel,“ řekl Dolínek Seznamu.

„Myslím si, že se pan premiér zbytečně připravuje o svoji pozici, kterou mu dává Ústava. V tuto chvíli by měl jednoznačně premiér doplnit vládu na návrh koaličního partnera,“ dodal Dolínek a upřesnil, že podle něj zatím nedošlo k porušení koaliční smlouvy. Celou situaci však zatím vnímá jako předběžnou.

Vyjádření Petra Dolínka k možnému nejmenování Michala Šmardy.Video: Seznam Zprávy

„Já to beru, že to bylo prohlášení pana premiéra, když se vracel z dovolené nebo ze zahraniční cesty. Beru to jako prohlášení a nemyslím si, že z toho musíme dělat závěry, ale jednoznačně bylo navrženo jméno, je potřeba dodržovat koaliční smlouvu a je potřeba dodržovat Ústavu ze strany pana prezidenta.“

„Babiš mění názory jako košile“

Podle poslance Václava Votavy už k porušení koaliční smlouvy dochází. ČSSD má nárok na pět ministrů a po odchodu Antonína Staňka má pouze čtyři ministry, resort tak řídí nestranický náměstek René Schreier.

O dalších krocích ČSSD má Votava jasno: „Pan premiér navrhoval panu prezidentovi nominaci pana Šmardy. Takže by ji měl také prosazovat. Pokud se mu to nedaří, měl by podat kompetenční žalobu, pokud ji nepodá, tak bychom měli z vlády odejít, už není na co čekat.“

Votava byl jedním z členů předsednictva strany, kteří v červnu hlasovali pro odchod ČSSD z kabinetu Andreje Babiše.

Spor o nového ministra trvá čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Ve středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury.

ČSSD dlouhodobě trvá na Šmardovi právě s odkazem na koaliční smlouvu. Pokud by si nemohla sama vybírat své zástupce ve vládě, nemá podle ní účast v koalici smysl. Předsednictvo ČSSD dalo v červnu Hamáčkovi mandát, aby při vyjednávání mohl rozhodnout i o odchodu strany z vlády.

Reklama

Doporučované