Hlavní obsah

Fontána di Trevi pod sněhem. Mrazivé počasí trápí západní Evropu i Balkán

Chladný vzduch míří do Evropy z Ruska, v Římě například zamrzla slavná fontána di Trevi.Video: Háta Sassmannová, AP, Reuters

 

Reklama

Teploty pod bodem mrazu netrápí jen Českou republiku. Obdobné počasí a husté sněžení k tomu panuje i ve Francii či Velké Británii. V chorvatském Záhřebu v pondělí klesla rtuť teploměru na minus devět stupňů Celsia.

Článek

Západní Evropa se potýká s mrazivým počasím z Ruska. Británii podle místních meteorologů čeká nejmrazivější únorový týden za posledních pět let, zima je i ve Francii, Německu či na Balkáně. Itálii navíc zasypal sníh, který komplikuje dopravu. Pod bílou duchnou se tak ocitla slavná fontána di Trevi či náměstí Piazza del Popolo.

Sníh a silný vítr ochromily Chorvatsko. Ve většině škol se neučí. S problémy se potýkají i řidiči - provoz je omezen téměř na všech silnicích, některé jsou uzavřené. S úklidem sněhu pomáhá chorvatská armáda a pomocnou ruku nabídla i tamní vláda. „Sledujeme povětrnostní podmínky. Každý, kdo může pomáhat - vláda i armáda - je v pohotovosti a je připraven pomoci,” řekl pro agenturu AP chorvatský premiér Andrej Plenković. Dodal, že se snaží situaci udržet únosnou, jak jen to jde, a vyzývá občany k solidaritě se staršími sousedy.

Sníh ochromil Chorvatsko a Bosnu a Hercegovinu.Video: Háta Sassmannová, AP

Školy zůstávají zavřené i v Bosně a Hercegovině. Ve městě Bihać v kantonu Una-Sana sněhová pokrývka zničila střechu školy. „Abychom ochránili naše studenty, rozhodli jsme se na ministerstvu školství ukončit výuku od pondělí až do odvolání,” řekla AP mluvčí ministerstva školství kantonu Jasminka Bujanovičová. Znovuobnovení školní docházky mohou žáci očekávat, až se lehce oteplí.

Reklama

Doporučované