Hlavní obsah

Forbes NEXT Big Thing přiveze do Prahy průkopníka komerčních letů do vesmíru pro lidi

Obchodní ředitel Virgin Galactic bude hostem konference Forbes NEXT Big Thing.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek se v Praze odehraje druhý ročník konference Forbes NEXT Big Thing, která představí technologie současnosti i budoucnosti a zamyslí se nad jejich vlivem na společnost. Hlavním řečníkem bude Stephen Attenborough, obchodní ředitel společnosti Virgin Galactic.

Článek

„Zpřístupnění vesmíru může zásadně změnit naše životy. Realitou se můžou stát vesmírné solární panely, realitou se může stát těžba na asteroidech nebo třeba hotely na Měsíci, kdo ví,“ říká v jedné ze svých přednášek Stephen Attenborough, obchodní ředitel společnosti Virgin Galactic.

Virgin už několik let pracuje na spuštění komerčních letů na nízkou oběžnou dráhu pro širokou veřejnost. Let si zatím předplatilo kolem 700 lidí z 50 států světa, kteří společnosti dali kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,75 mld. korun) jako zálohy.

Foto: Virgin Galactic

Virgin Galactic.

Attenborough se stal v roce 2004 prvním zaměstnancem firmy, kterou tehdy založil britský excentrický miliardář Richard Branson. Virgin už několik let pracuje na speciálním letounu, který bude lidi na několik minut vynášet pravidelně na oběžnou dráhu. Start rakety přitom není kolmý, ale začíná až ve výšce několika kilometrů odpojením od většího letadla, ke kterému je do té doby připojena.

Malý vesmírný letoun je navržen tak, aby v něm bylo co nejméně techniky, která by se mohla porouchat a mohl v případě nouze jednoduše přistát. Při výstupu z atmosféry se pohybuje rychlostí 3,5násobku rychlosti zvuku.

Vedle vynášení lidí na oběžnou dráhu bude Virgin Galactic využívat svůj stroj také komerčně pro vědce. „Prvním zákazníkem, který si vědecký let předplatil, byla NASA,“ dodává Attenborough.

Attenborough a NEXT Big Thing

Stephen Attenborough bude ve čtvrtek hostem konference Forbes NEXT Big Thing, kde bude o Virgin Galactic a jejich pokroku mluvit. Jeho přednáška začíná od 16:30 a je vyvrcholením celodenního programu, který se celý bude točit kolem pokroku, moderních technologií a jejich přínosu i vlivu na společnost.

Foto: Forbes

Forbes NEXT Big Thing začíná ve čtvrtek 19. září.

Během dne vystoupí v Cubex Centru v Praze pestrá škála tuzemských i zahraničních odborníků, kteří budou diskutovat třeba o vývoji umělé inteligence. V panelu RUR 2018: Proč Češi jedou v umělé inteligenci? usedne třeba Jan Pichl, vedoucí Alquist týmu ČVUT, který loni vyhrál druhé místo v soutěži o nejlepšího chatbota pro Alexu od Amazonu a letos se dostal mezi 8 nejlepších na světě.

Létající auta, inovace i tajná laboratoř IKEA

Na NEXT Big Thing přijede řada dalších zástupců nejinovativnějších českých firem a řeč bude nejenom o umělé inteligenci, budoucnosti dopravy, o které bude v dalším panelu diskutovat třeba Štefan Klein, jehož AirCar už zná celý svět, ale také o tom, jakým směrem se bude Česko ubírat příštích 100 let.

V prvním odpoledním panelu budou o budoucnosti Česka diskutovat třeba Ondřej Malý, náměstek ministra obchodu a průmyslu, Patrick Zandl, český internetový guru, nebo Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznam.cz.

Foto: AeroMobil

AeroMobil.

Novinkou letošního ročníku je pak část nazvaná NEXT Company, ve které budou návštěvníci konference moct nahlédnout do know-how i sídla úspěšných českých značek a zjistit, jak se v nich řeší inovace a hledá cesta do budoucnosti. 19. září se zaregistrovaní účastníci konference budou moci podívat pod pokličku firem, jako je Alza, Avast, Footshop, GoodAI, Socialbakers, STRV a další.

Celý program najedete na webu konference NEXT Big Thing. Lístky na konferenci jsou stále k dispozici a dají se koupit na této adrese.

Některé z přednášek bude živě přenášet Televize Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované