Hlavní obsah

Ford spočítal Trumpovi, co stojí celní válka: Miliardu dolarů. A dražší je i Coca-Cola

Americké firmy trpí kvůli clům na ocel a hliník, které zavedl prezident USA Donald Trump.Video: Daniel Andrisák, Shutterstock.com, Youtube.com

 

Reklama

Mnohé americké firmy varují v souvislosti s celními poplatky před zvyšováním cen a propouštěním, uvedla agentura AP.

Článek

Americkou automobilku Ford Motor stála cla na ocel a hliník už asi miliardu dolarů (zhruba 22 miliard Kč) na ušlém zisku. Šéf druhého největšího výrobce aut ve Spojených státech Jim Hackett to na konferenci v New Yorku řekl televizi Bloomberg.

„Když to tak půjde dál, budou škody větší,“ dodal Hackett. Většinu kovů používaných k výrobě přitom firma nakupuje u domácích producentů v USA.

Trump: USA jako oběť obchodních praktik

Americký prezident Donald Trump nahlíží na svou zemi jako na oběť nespravedlivých obchodních praktik, a uvalil proto vysoká cla na dovoz hliníku a oceli do USA. V březnu zavedl cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku z některých zemí včetně Číny. V červnu je rozšířil na Kanadu, Mexiko a Evropskou unii.

Mnozí američtí producenti těchto kovů v reakci zvýšili ceny, na což doplácejí velké automobilové koncerny, právě jako je Ford nebo General Motors, Fiat Chrysler a četné další firmy, napsala agentura DPA.

Další zdražování: Walmart, Coca-Cola, Procter & Gamble

Před růstem cen zboží varoval kvůli nejnovější vlně cel uvalené v pondělí na čínský dovoz v roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč) také Walmart. Největší americký maloobchodní řetězec uvedl, že zákazníci si budou muset připlatit třeba za autosedačky, postele, batohy či klobouky, potřeby pro zvířata nebo jízdní kola.

Americký výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble zmínil v souvislosti se zaváděním cel hned dvojí nebezpečí – kromě vyšších cen také rušení pracovních míst.

Zákazníci už si kvůli Trumpovým clům připlatí za pití Coca-Coly. Před vyššími cenami varovaly i textilní řetězce Macy's a Gap.

Reklama

Doporučované